Historiskt: BMW M3 Touring blir verklighet

Provades för 20 år sedan - men nu kommer kombin på riktigt

För första gången någonsin kommer BMW göra en kombiversion av M3.
Prototypen av M3 Touring ska nu testköras i Tyskland och lanseras inom två år.

BMW har delat med sig av en teaserbild på en kommande kombiversion på M3. Det är alltså första gången i någonsin som modellserien kompletteras med en Touring-variant. Detta var tidigare uteslutande reserverat för BMW M5.

Den första M3 Touring är i ett tidigt skede av sin tvååriga utvecklingsprocess. Den kommer nu att provköras nära utvecklingscentret i Garching och sedan följer tester på bana i Nürburgring.

Bilden ovan förtäljer inte allt för mycket. Vad som kan ses är att BMW M3 Touring, som sig bör, har de fyra avgasutblåsen och en stor diffusor.

Faktiskt har idén provats för 20 år sedan. Då lanserades en motsvarande prototyp på tredje generationens M3. Denna gång lovar BMW att det inte slutar med teoretiska överväganden och produkttekniska testserier utan en lansering av kombiversionen sker inom två år.

I pressmeddelandet står det att den sexcylindriga M TwinPower-turbomotorn har finjusterats och att den ”uppfyller samspelet mellan racinginriktad prestanda och vardagens lämplighet till det extrema”. Vidare utlovas det ett mycket flexibelt bagageutrymme.

Det konstateras också att vidare spekulationer om motor och prestanda säkert kommer att komma. Och så är det ju. Standardversionen får 480 hästkrafter och M3 Competition är strået vassare med sina 510 hästar. Vi får väl helt enkelt spekulera kring om dessa specifikationer kommer gälla även för BMW M3 Touring.

Om bara några veckor är det premiär för BMW M3 Sedan och helt nya VMW M4. Nästa år ska sen cabrioletversionen BMW M4 Convertible lanseras.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com