Här är Rolls-Roycen som står emot handgranater

Lyxiga bilen som blir ännu säkrare

Ett tyskt företag har bepansrat en Rolls-Royce Cullinan så att den bland annat kan stå emot två exploderande handgranater, samtidigt.

Bytbil finns begagnade Rolls-Royce-bilar i skrivande stund till försäljning för allt mellan 79 000 kronor och upp till 3,9 miljoner svenska kronor. Nya bilar från biltillverkaren har en ännu högre prislapp. Om du vill gå upp en prisnivå till, kan du kontakta Klassen, ett tyskt företag som specialiserar sig på att bepansra olika bilar.

En av deras produkter är en uppgraderad Rolls-Royce Cullinan som har fått en rejäl bepansring runtom bilen. Företaget använder sig av CEN 1063-standardaren för att skydda bilen. Dessutom har de använt sig av ett integrerat överlappningssystem i alla tätningar och lister, medan både golvet och taket är bepansrade ytterligare för att kunna klara av två DM51-handgranater som exploderar, samtidigt.

Bilen har även skottsäkert glas, medan batteriet och annan elektronik har kapslats in för att skyddas på ett bättre sätt. Inuti bilen erbjuder Klassen ett antal tillval, om man saknar något som Rolls-Royce skulle ha missat. Dock kommer utsidan på bilen vara så lik originalbilen som möjligt för att inte sticka ut så mycket.

Fordonet har en V12-motor med twinturbo som genererar 563 hästkrafter och har en toppfart på 250 km/h. Det tar sex månader för företaget att bygga om den extremt lyxiga bilen till ett ännu säkrare fordon.

Prislappen? Klassen har inte avslöjat några priser, utan man får höra av sig till företaget för att få ett prisförslag.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com