Här är den säkraste bilen någonsin

Nådde det högsta resultatet någonsin

Hos Euro NCAP har det bästa resultatet någonsin uppnått i deras krocktester, och det var en amerikansk elbil som slog rekordet.

Som du vet genomför organisationen Euro NCAP en mängd med krocktester av olika nya bilar och modeller året runt. En av dem som nyligen har testats är en Tesla Model Y. Inte helt oväntat fick den högt betyg.

Det högsta betyget är fem stjärnor, och det är just vad Teslan fick i testningen. Tesla Model Y har uppdaterats så att den har utvecklade krockkuddar, nya säkerhetssystem och ett mer robust chassi. Faktum är att det är den säkraste personbilen någonsin som har testats av Euro NCAP.

Uppnådde 98 respektive 97 poäng

Model Y fick ett testresultat på 98 i kategorin Safety Assist, vilket utvärderar bilens aktiva säkerhetsfunktioner. Däribland testades bilens förmåga att undvika en olycka, mildra skador och även förhindra förare från att oavsiktligt glida ut ur körfältet.

I skydd av vuxna passagerare uppnådde Tesla Model Y 97 poäng, vilket också är det högsta som har av alla fordon som har testats. Med andra ord håller både själva krockskyddet och den aktiva säkerheten mycket hög nivå.

– Gratulationer till Tesla för ett enastående rekordbrytande Model Y-betyg. Tesla har visat att inget annat än det bästa är bra nog för dem och vi hoppas att de fortsätter att sträva efter det målet även i framtiden, säger Michiel van Rating, generalsekreterare för Euro NCAP i ett pressmeddelande.

Tesla Model Y har nyligen uppdaterat säkerhetsystemen i bilen. Foto: Tesla

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com