Här är de bästa småbilarna just nu

De 9 bästa småbilarna som finns på marknaden just nu

Behöver man verkligen en småbil på 200 hästkrafter för att den ska vara rolig att köra? Och vilka är egentligen de bästa just nu? 

Det finns många småbilar ute på marknaden, men vilka är egentligen de bästa just nu? Den brittiska bilsajten Evo anser att man inte behöver ha 200 hästkrafter eller mer under motorhuven för att ha roligt när man kör. De har listat nio av de bästa småbilarna just nu. 

Ford Fiesta ST-Line

Foto: Ford

Den senaste generationen av Ford Fiesta med tilläggspaketet ST-Line har gett bilen en spänning som den inte hade tidigare. Den mest kraftfulla versionen har en turboladdad enliters, trecylindrig motor och hybridhjälp. Därmed har den 153 hästkrafter och 0-100 km/h går på 9,2 sekunder. Chassit är trevligt, smidigt och tar bort de värsta ojämnheterna på dåliga vägar. 

 

Peugeot 208 GT Line

Foto: Peugeot

Peugeot 208 GT Line baseras på samma plattform som Opel Corsa, men nya Peugeot 208 är en förbättring från tidigare generationer. Den har en hel del ny teknik, och ny design gör att den sticker ut på marknaden idag, tycker Evo. Dessutom finns det många motoralternativ att välja mellan, plus en helelektrisk variant. Instegsmodellen är en 1,2-liters och 73 hästkrafters bensinmotor som enbart finns med en sexväxlad manuell låda. Det går även att välja en variant på 127 hästar, med en åttaväxlad automatlåda. Vill man ha en diesel finns 99 hästkrafter, och el där e208 levererar 134 hästkrafter. Rådet är att välja den mest kraftfulla bensinaren, även om den automatiska växellådan kanske inte är så roligt. Chassit är trevligt och klarar av skarpa kurvor på ett bra sätt.

 

Mini Cooper 

Foto: Mini

Den vanliga Mini Cooper är varken lika snabb eller skarp som en Cooper S- eller John Cooper Works, men är fortfarande kul att köra. Det beror mycket på tack vare motorn. Den har en turboladdad 1,5-liters trecylindrig motor som är mjuk, men samtidigt relativt kraftig, med 134 hästkrafter och 219 Nm i vridmoment. Den har även en mjukare fjädring jämfört med de kraftfullare Mini vilket betyder att den i praktiken flyter på vägen, samtidigt som den har en styrning ger mycket feedback och har en bra balans.

 

Skoda Fabia Monte Carlo

Foto: Skoda

Med Monte Carlo-trimmpaketet är Skoda Fabia ett värdigt alternativ till Ford och Hyundai. Den är anspråkslös, har kraftfulla drivlinor och bra kvalitet vilket gör den till ett attraktivt val. Fabia delar arkitektur, motorer och växellådor med nuvarande generationen av Volkswagen Polo. Det finns fyra olika motoralternativ att välja mellan, tre turboladdade, och en utan turbo. Allt från 59 hästkrafter till en bensinmotor 108 hästar. Alla alternativ har manuella lådor med antingen fem eller  sex växlar. Men eftersom den är lite äldre kommer den kännas enklare än sitt koncernsyskon. 

 

Hyundai i20 Ultimate

Foto: Hyundai

Hyundai i20 N har visat sig vara en värdig konkurrent till Ford Fiesta ST. Den nya generationen av i20 fick en ny design med en skarpare och aggressivare front tillsammans med en unik ljussignatur både fram och bak. Interiören får ett snyggt och välintegrerat infotainmentsystem och en raffinerad design, även om det är mycket plast inuti bilen så är byggkvaliteten hög. Evo menar att ju dyrare i20 är, desto bättre blir den. Dock ger i20 Ultimate även mycket prestanda under vardagskörning. Den har en enliters trecylindrig motor tillsammans med ett 48V mildhybridsystem och har 99 hästkrafter samt 172 Nm i vridmoment. Dessutom finns den antingen med en automatiskt dubbelkopplingslåda, eller en manuell låda som har en elektronisk koppling, vilket gör vardagskörningen lite enklare.

 

Renault Clio RS Line

Foto: Renault

Den femte generationen av Renault Clio fick stora uppgraderingar på varje aspekt av den lilla bilen, inklusive designen och även drivlinorna. Det bästa alternativet som finns är en 1,6-liters E-tech drivlinan, som man ska välja. En förbränningsmotor tillsammans med två elmotorer som drivs av ett 1,2 kWh-batteri. Den går även på ren el vid låga hastigheter. Kruxet kan vara den kopplingslösa växellådan som ger en ovanlig körkänsla och uppmuntrar inte till livlig körning. Den har ett bra chassi där styrningen är lätt och utan så mycket känsla, men dämpningen ger en viss feedback.

 

SEAT Ibiza FR Sport

Foto: Seat

Femte generationen av Seat Ibiza anlände på marknaden sommaren 2017 och blev en hitt. Den inspirerades av Seat Leon har ett ännu sportigare utseende. Bilen baseras på Volkswagens MQB-plattform, samma som Volkswagen Polo. Den har ett kompetent chassi, men rymmer bara en enliters trecylindrig motor som har upp till 108 hästkrafter och det räcker inte. Den är precis i körningen men saknar känsla, har bra grepp men är odramatisk, och är smidig men är inte så spännande tycker Evo. 

 

Hyundai i10 N-Line

Foto: Hyundai

Hyundai i10 N Line är Hyundais svart på Volkswagen Up GTI. Till skillnad från sin tyska rival har den en ny stötfångare fram och bak för att skilja ut sig från standardversionen av i10, och inuti finns bland annat en åtta tums pekskärm, trådlös laddning och en backkamera. 

Under motorhuven finns en enliters trecylindrig motor som i i10Se, men eftersom den har en turbo så är effekten på 99 hästkrafter och 172 ibft, vilket gör att 0-100 km/h går på 10,5 sekunder och har en toppfart på 185 km/h. 

 

Volkswagen Up GTI

Foto: Volkswagen

Volkswagen Up GTI är kanske den bästa bilen på listan. Den har 113 hästkrafter och är enligt Evo en ganska charmig bil. Den gör 0-100 km/h på 8,8 sekunder. Den väger 995 kilo, men UP GTi är livlig och även om den inte är så snabb, är den ivrig och ihärdig på slingriga landsvägar. 

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com