"Grönt avdrag" införs för laddstolpar i hemmet

Av samma modell som ROT- och RUT-avdraget

200 miljoner kronor per år ska avsättas från regeringen för en satsning på solceller och laddstolpar.
Installerar man en laddstolpe för elbilar och batteripack kan man få maximalt 50 000 i bidrag från staten.

Hösten är här och i vanlig ordning haglar det politiska förslag.

Det senaste i raden bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Avdraget är av samma modell som ROT- och RUT-avdraget, alltså att det görs avdrag direkt på fakturan, och kallas för ett ”grönt bidrag”. Dess syfte ska bli att uppmuntra och stimulera hushållens investeringar i solceller och laddstolpar.

Annie Lööf (C).

– För det gröna avdraget finns det då ett tak på 50 000 kronor per år. Där man kan göra avdrag med 15 procent för solceller och 50 procent vad gäller exempelvis laddstolpe. Och skulle det kosta mer pengar för staten får man skjuta till de pengarna, precis som man gör med RUT och ROT, säger Centerpartiets Annie Lööf till Sveriges Radio.

Det stundande statliga stödet för installering av laddstolpar för elbilar och energipack för att lagra grön el ligger förvisso också på 50 procent av arbets- och materialkostnaderna. Däremot ligger taket på 10 000 kronor. Alltså ökar det maximala stödet med 40 000 kronor.

Det nya ”gröna avdraget” ska börja gälla den 1 januari nästa år och 200 miljoner kronor ska årligen avsättas för satsningen.

Nyligen har åtminstone två andra förslag kommit från regeringen som rör fordonsbranschen.

Först kom ett förslag om en skärpt reduktionsplikt.

Sedan kom beskedet att det kritiserade bonus-malus-systemet ska förändras nästa år.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com