Grappler Police Bumper stoppar biljakten

Skurken stoppas innan han kör över skolbarn och pensionärer

Biljakter är ett problem för polisen och förenat med stora risker. Men nu finns ett sätt att få stopp på förövaren innan någonting allvarligt händer.

När poliser tvingas sätta efter en bil som försöker fly är det inte alltid det slutar väl. För ganska exakt ett år sedan slutade en biljakt i tragedi i Västerbotten. I USA är problemet ännu större, där bilen är det vanligaste flykthjälpmedlet i skurkbranschen.

Så att polisen är angelägen om att få ett snabbt slut på varje biljakt är lätt att förstå. Därför har det amerikanska företaget Stock Enterprises kommit på den briljanta idén med Grappler Police Bumper. Med vad som fackspråk brukar kallas för en y-formad mojäng monterad i fronten på polisbilen kan förföljarna skjuta in ett spännbandsliknande rep som får trassla in sig i bakhjulen och sedan kommer flyktbilen ingenstans.

Dessutom ser det lite läskigt ut.

Dessutom ser det lite läskigt ut.

Helt riskfritt är det nog ändå inte, att köra rakt in i en bil som försöker fly från dig i högsta möjliga hastighet. Eller för den delen, att låsa bakdäcken på en flyende bil så att den sladdar rakt in i närmaste uteservering. Framtiden får väl utvisa vilket alternativ som polisfacket och försäkringsbolagen tycker är värst.

Foto: Grappler Police Bumper/Youtube
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com