Goodyear fyller däcken med mossa

Allt för att förbättra framtidens stadsmiljö.

Framtidens däck ska förbättra storstädernas luftkvalitet. I alla fall om man frågar Goodyear.

Framtiden är dyster, åtminstone om man frågar spådomsmaskineriet Hollywood. Filmer som Blade Runner, The Hunger Games och Dredd har lärt oss att vi kommer att bo i miljöförstörda megastäder där allt naturligt liv kvävts under en ett lock av betong.

Det har gjort däcktillverkaren Goodyear bekymrad, för nu har de presenterat ett konceptdäck – ja, sådana finns, tydligen – som ska ge oss livet tillbaka i framtidens megastäder. Och det gör det med hjälp av mossa.

Inga mossiga skämt nu, tack.

Just det, i Goodyear Oxygene ska nämligen mossan suga upp fukt från vägbanan och koldioxid från luften, låta fotosyntesen arbeta och ge tillbaka livgivande syre. I en stad med 2,5 miljoner fordon, ungefär som i vilken megastad som helst, skulle man kunna absorbera 4.000 ton koldioxid och ge tillbaka 3.000 ton koldioxid. Vad som händer med de tusen ton av tillväxtmossa som skapas på kuppen säger man dock ingenting om.

Oxygene-däcket är utskrivet i 3D av gummipulver från återvunna däck och saknar övertryck, så att andningen inte hindras. Fotosyntesen sägs generera tillräckligt med elektricitet för att mata den inbäddade elektronik som finns i däcket: sensorer som mäter saker, artificiell intelligens som bestämmer saker och ett ljusband i däckets sida som kan ändra färg beroende på om man bromsar, byter fil eller beter sig på något annat oförutsägbart sätt. För i framtiden kan ett däck inte bara vara ett däck. Det har ju en megastad att syresätta.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com