Golf GTI firar 40 år med 265 hästar

Jubileumsmodellen upprätthåller traditionen

Volkswagen Golf GTI firar 40 år i år och det firas med en Clubsport-version med 265 hästkrafter, som under acceleration boostas upp till 290!

Jubileumsmodellen Clubsport har inte bara högre effekt, med omarbetad designen, reviderad utrustning och finslipad aerodynamiken, så har väghållningen förbättrats. Och för att du som ägare och förare ska få chansen att känna på kraften och g-krafterna så ingår det en en-dagars förarutbildning på en racingbana för alla kunder som köper sig en Golf GTI Clubsport. På programmet står teori och praktiska körövningar.

− Golf GTI är en ikon och förkroppsligar körglädjen i våra bilar. Clubsport vässar GTI-konceptet ytterligare och på racingbanan upplevs den i sitt rätta element. Uppskruvad effekt till 265 hk som blir 290 med boostfunktion och förfinad aerodynamik tillsammans med det fina GTI-chassit med diffbroms höjer körglädjen till max. Därför vill vi också ge våra Clubsport-kunder en unik möjlighet att lära känna sin Clubsport just på racingbanan under ledning av proffs, säger Charlotte Samuelsson, produktchef för Golf GTI Clubsport.

Vad skiljer Clubsport mot GTI motormässigt är att den direktinsprutade bensinturbomotorn i jubileumsmodellen levererar 265 hk, vilket gör Clubsport till den kraftfullaste serietillverkade GTI:n någonsin. Men det finns fler hästar i det här stallet, för under acceleration höjer en speciell boostfunktion kortvarigt motoreffekten till 290 hk. Något som aktiveras med en kickdown.

Växlingarna görs antingen med en 6-växlad manuell växellåda eller med en 6-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar, du väljer, men båda versionerna gör 0 – 100 km/h på 6,3 sekunder och topphastigheten är 250 km.

Den 40 års jubilerande Golf GTI Clubsport kommer med sex olika färgval, och till det kan taket kan beställas i kontrasterande svart. Volkswagens designers har tagit fram en helt ny stötfångare, nya sidokjolar, en ny bakre diffusor, en ny takspoiler liksom exklusiva, smidda lättmetallfälgar som kommer att särskilja mot GTI. Den första generationen av GTI karakteriserades av en bred svart dekorstripe som löpte mellan hjulhusen i höjd med stötfångarna. Som en hyllning till 1976 års Golf GTI återfinns denna dekorstripe, nu förädlad med en Clubsport-logo, också på jubileumsmodellen. Den svarta listen löper vidare framåt mot den omdesignade stötfångaren.

I Sverige är fyra dörrar standard, medan två dörrar kan väljas utan extra pristillägg. Modellen lanseras i sommar, men kan beställas redan nu till det rekommenderade cirkapriset som är samma som för ”vanliga” Golf GTI: 297 000 kronor, med DSG-lådan blir cirkapriset: 311 500 kronor. Golf GTI Clubsport kommer dock endast att erbjudas under en begränsad tid, preliminärt till senhösten 2016.

Foto: Volkswagen
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com