Gessles superköp - för över 10 miljoner

Fyllde 60 och turnéaktuell - då slog popkungen till

Turnéaktuella popikonen Per Gessle, 60, har slagit till på ett nytt drömåk för 10 miljoner kronor. En svart McLaren Senna med 800 hk finns nu i Gessles unika bilsamling. – Per pratar aldrig om sina bilar, han bara kör dem, säger hans manager Marie Dimberg till Expressen.

Sex exemplar av superbilen McLaren Senna har sålts till Sverige. Bilen kostar från 10 miljoner kronor och har 800 hk.

– Vi fick en bra tilldelning av bilar, vi är fantastiskt nöjda med det, säger Gustav Leuhusen, brand manager för McLaren i Sverige.

Nu kan BytBil berätta att en av bilarna har sålts till popikonen Per Gessle, nyss fyllda 60 år, och som snart är turnéaktuell med Gyllene Tider igen. McLaren Senna är en av de mest extrema sportbilar som finns att köpa i dag. Namnet är en hyllning till den förolyckade F1-stjärnan Ayrton Senna. De som kört bilen, som endast väger 1200 kg och har 800 hk, säger att det är en underbar upplevelse.

– Det är en helt fantastisk bil att köra, jag har än så länge bara provkört den snabbt, men jag längtar tills jag får köra den på bana, säger Gustav Leuhusen, brand manager för McLaren.

Redan McLarens ”standardmodeller” är relativt extrema, McLaren Senna är mer av allt och kan med rätta kallas för en hyperbil. Bilen har bland annat aerobroms som tillsammans med kolfiberkeramiska bromsar som stoppar framfarten från 300 km/h på endast 215 meter, en enorm bromskraft.

Andra spännande detaljer är kolfibervingen som justerar sig automatiskt och kan öka bilens downforce med upp till 800 kilo för maximalt väggrepp. Trots det väger spoilern inte ens fem kg. Bilens motor är en V8 på fyra liter med dubbelturbo och ger en toppeffekt på 800 hk och ett maximalt vridmoment på 800 newtonmeter. Det är tillräckligt för att ge bilen en toppfart på 335 km/h och en accelaration upp till 100 km/h på 2,8 sekunder.

Hela sex exemplar av de 500 som tillverkas har sålts till Sverige. Två av dem har redan levererats till lyckliga köpare. Fler är på väg till sina nya ägare. De bilar som hittills registrerats in är av färgerna svart, grå, orange och blå. En av de lyckliga köparna som fått sin bil är Per Gessle som får betala minst 10 miljoner kronor. Trots den höga prislappen kan det vara ett klipp för Gessle. Nyligen bjöds en Senna i nyskick ut för 15 miljoner kronor, och tidigare har ett exemplar sålts på välgörenhetsauktion för 23 miljoner kronor.

Nytillskottet med en McLaren Senna gör att Gessles bilsamling är en av Sveriges främsta och motorstarkaste, och torde vara värd långt över 100 miljoner kronor. Per Gessle äger förutom den nya McLaren Sennan två exemplar av den exklusiva hyperbilen Ferrari LaFerrari. Bilen är en hybridsportbil med över 900 hästkrafter och hisnande prestanda. Gessle fick leverans på en av de sist tillverkade LaFerrari-bilarna under förra året samtidigt som priserna på modellen rusat i höjden på bilauktioner. Den ena bilen är dessutom en cabriolet, en grå så kallad LaFerrari Aperta. Tillsammans är de två Ferrari LaFerrari-bilarna värda ungefär 60 miljoner kronor att döma av de senaste auktionspriserna. För Gessle har det varit en kanonaffär – då han fått köpa dem nya av Ferrari och värdet skjutit i höjden efter leverans. Även Zlatan äger en LaFerrari – men bara en.

Via sitt bolag har Per Gessle dessutom köpt in en av de mest exklusiva veteran-Ferraris som finns i Sverige. Det handlar om en Ferrari 250 Granturismo som funnits i Sverige ända sedan den var ny 1962. Bilen köptes ursprungligen ny av Gösta Åhlén, på sin tid ägare av varuhusen Åhléns och Tempo. Priset för bilen är okänt, men snarlika bilar säljs på auktion för 5-6 miljoner kronor. Gessle köpte bilen i början av 2018.

En av Per Gessles favoriter i samlingen är dock en liten Ferrari Dino med sexcylindrig motor på blott 196 hästkrafter:

– En bil som är väldigt kul är en gammal Ferrari från 70-talet. En sådan Dino som Tony Curtis hade i ”Snobbar som jobbar”. Den har jag alltid velat ha, så den köpte jag för några år sedan. Just nu är den på lagning, för att motorn skar. Det gör ont i själen, har han tidigare berättat i en intervju.

Till vardags åker dock inte Per Gessle McLaren eller Ferrari. Nyligen köpte han en ny bruksbil, en Bentley Bentayga W12 för omkring tre miljoner kronor.

Per Gessles mest exklusiva bilar

McLaren Senna 2019

Ferrari Laferrari 2014

Ferrari Laferrari Aperta2017

Ferrari F430 Scuderia 2008

Ferrari 599 GTO 2011

Ferrari F12 2016

Ferrari Dino 246 1971

Ferrari 458 Italia 2015

Ferrari 550 Barchetta 2001

Ferrari 250 Granturismo 1962

Rolls-Royce Phantom  2005

Bentley Bentayga W12 2017

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com