Galna rusningen i Tesla i går - blankare förlorade 24 miljarder

Men Elon Musk kan skratta hela vägen till börsen

De som blankat Tesla-aktien förlorade 24 miljarder kronor – bara under gårdagen.
På en enda börsdag steg aktien med 20 procent i går, den största klättringen sedan 2013.
Elon Musk ökade sin förmögenhet med fem miljarder på några timmar under den gyllene måndagen.

Redan efter en månad är Tesla årets börsraket och aktien har stigit med 81 procent sedan nyår. Tesla är en av världens mest blankade aktier, vilket innebär att investerare spekulerar i att den ska gå ned. Dessvärre för blankarna har de förlorat över 80 miljarder kronor på uppgången under 2020. Bara under gårdagen blev deras förlust 24 miljarder kronor, enligt Business Insider.

Desto större vinnare blev Elon Musk som är bolagets största aktieägare. Bara under måndagen ökade hans förmögenhet med fem miljarder kronor på grund av kursrusningen. Totalt är nu Elon Musk god för cirka 400 miljarder kronor, men han har sagt att han har ont om kontanter och att det mesta är låst i aktier.

Två nyheter eldade på aktiekursens raketartade stigning under måndagen. Panasonic rapporterade att de nu gör vinst i batteritillverkningen som de driver tillsammans med Tesla. Dessutom kom analytikern Bill Selesky på Argus Research ut med en analys där han höjer sin målkurs för aktien till 808 dollar.

Kursen är nu 760 dollar och Teslas börsvärde på 1400 miljarder kronor gör att företaget närmar sig Toyota som världens mest värdefulla biltillverkare.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com