Framtida flaggskepp från Lexus

LF-FC är namnet på Lexus nya fullstora konceptbil med bränslecellsdrivna elmotorer.

Nu en 5,3 meter lång konceptbil, men den fyrhjulsdrivna och i viss utsträckning självkörande bilen kommer vara en verklighet år 2020 meddelar tillverkaren.

Modellbeteckningen LF-LC som står för Lexus Future-Flagship Car/Fuel Cell är dock en konceptbil. Men den ger också en föraning om den design och den teknik som Lexus överväger för sin kommande flaggskeppsmodell, med planerad lansering omkring 2020. Ett antal funktioner kan styras med gester och bilen kan i viss utsträckning också vara självkörande.

Flagskeppet är i grunden en elbil
En vätgasdriven bränslecell producerar elen, inte bara till motorn som driver bakhjulen, utan även till mindre elmotorer som är inbyggda i framhjulen. Det ska göra att kraften med blixtens hastighet kan fördelas till det hjul där den gör bäst nytta. Det gör också att drivlinan inte genererar utsläpp i form av CO2, kväveoxider eller partiklar. Det enda utsläppet är ren vattenånga.

Designen är en vidareutveckling av Lexus formspråk L-Finesse
En nytolkning av Lexus karaktäristiska spindelgrill dominerar fronten, flankerad av ett slimmat ljuskluster med tre led-strålkastare på varje sida och ”flytande” L-formade varselljus. Det ska ge en ”aggressivt elegant”, kupéliknande formgivning. Även bakljusen har ett liknande flytande utförande som ger en mycket tydlig ljussignatur.

160225_lexus_lffc_5

Limousin-feeling i baksätet.
Invändigt är LF-LC utformad för en mycket hög komfort med ”svävande” framstolar och ett limousinliknande baksäte med inställbara ryggstöd. Runt föraren sluter sig en mycket funktionell cockpit. Många av bilens funktioner – som t ex navigation, klimatinställningar och ljud – sköts med gester i luften, vilket gör att man inte behöver trycka på några knappar eller pekskärmar.

Foto: Lexus
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com