Första testerna av nya Volvo S60

Se alla på bilderna på prestanda-sedanen

Klarar Volvo verkligen att utmana BMW 3-serie och Mercedes C-klass sedan i sportigare versioner?

Här är första rapporterna från provkörningarna av Volvo S60, en Volvo tillverkad i USA.

– Det är nya Volvo S60 som fulländar hela SPA-plattformen, skriver Jan-Erik Berggren från Expressen.

– Om drivlinan var lika inspirerande som karossen och väghållningen mer kraftull, skulle den knacka på dörren till fem stjärnor skriver Autocar.

Volvo S60 är den första bilen som har tillverkats i Volvos nya fabrik i Charleston, South Carolina. Ett lyckodrag från Volvo, när de började bygga fabriken för fem år sedan var det ingen som hade en aning om att Donald Trump skulle bli president och införa importtullar på bilar.

Volvo S60 är den senaste lanseringen på Volvos SPA-plattform, vilket innebär att paletten är komplett och snart börjar om med en ny XC90. I natt skedde den första provkörningen av S60 i USA. Här är några av alla omdömen om bilen som fick ett gott mottagande av den samlade presskåren. Ha dock i åtanke att den testade versionen var en Polestar-värsting, T8 Polestar Engineered, med över 400 hk.

– Jag tycker verkligen att Öhlin-dämparna tillför något. S60 Polestar ligger väldigt bra på vägen, oavsett underlag. Det är fast men inte stötigt, sportigt men också bekvämt. Öhlindämparna är kanske det jag gillar allra mest med S60 Polestar Engineered, skriver Jan-Erik Berggren på Expressen.

Dock ger Expressen anmärkning för ett högfrekvent störande ljud i hybriden som även finns i V60. Det kommer när motorn belastas hårt och ska enligt Volvo bero på laddning av batteriet från drivaxlarna. Totalbetyget blir 20 av 25 möjliga getingar, med avdrag för ljudet.

– Det borde trimmas bort eller isoleras för det är irriterade och det får S60 Polestar att låta lite som ett flygplan.

Även Teknikens Värld ger nya Volvo S60 ett mycket postitivt omdöme i en första kommentar.

–Känslan är att bilen är mycket spänstigare än vad en Volvo R-Design någonsin varit. Mer inspirerande att ratta, speciellt här på Mulholland Drive, säger Hans Hedberg.

Kollegorna på den brittiska tidningen Autoexpress är något mer svårflörtade. De ger bilen 3,5 av 5 möjliga stjärnor i betyg. Kanske kommer mindre trimmade varianter att få högre betyg senare, förutspår tidningen.

– Mer mainstreamade modeller av S60 än Polestar Engineered borde bli excellenta premiumsedaner värda uppmärksamhet. Ytterligare en stjärna i betyg finns i horisonten.

Förutom det får bilen beröm för sin design där de tycker att Volvo håller sig till sin vinnande formula, S60 är som tur är inte en förkrympt S90.

Även tidningen Autocar är positiv, men poängterar att Volvo verkligen måste vara bra för att lyckas på den tuffa marknaden bland premium-sedaner.

– Det spelar ingen roll hur många SUV:ar du kan prångla ut, om du är på premiummarknaden utan en mellanklass-sedan, så har du ingen front man.

Tidningen ger dock bilen fina omdömen och spår att den kommer klara sig bra i matchen mot sina tyska rivaler, om man ser på den på rätt sätt.

– Endera kan du se det som att bilen är dyr för en överviktig, undermotoriserad prestanda-sedan, eller så är det ett perfekt rättvist pris för en plug-in hybrid som är avundsvärt förfinad och distinkt på ett sätt en Audi A4 aldrig kommer att bli.

De konstaterar också att bilen skulle vara på gränsen till att få högsta betyg om drivlinan var lika bra som designen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com