Första provturen i nya Porsche 911

Fick provåka före världspremiären – med "Mr 911"

Nya generationen av Porsche 911, modell 992, har världspremiär i november. Men redan nu har Edmunds i USA lyckats få den första provturen på vindlande vägar i San Francisco efter att ha övertalat Porsches testförare. – Helt klart är det fortfarande en 911. Den har inte tappat någonting av sin karaktär, är deras första omdöme.

Första gången du får se hela nya Porsche 911 av generation 992 är på Los Angeles Auto Show i slutet av november. Men vissa har redan fått uppleva hela bilen, kanske varje bilälskares dröm.

Bilsajten Edmunds journalister träffade några av Porsches mest legendariska testförare i San Francisco och lyckades på något mirakulöst sätt övertala dem om att få åka med på en provtur i bilarna. Edmunds skriver att de mött Porsches all-star team: Testchefen Alex Ernst, projektledaren Andreas Pröbstle, drivlinechefen Matthias Hofstetter och produktchefen Mr 911 August Achleitner. Vi pratar om några av bilvärdens främsta ingenjörer alla kategorier. Edmunds fick åka med i samtligas bilar.

Första intrycket efter att ha åkt i San Francisco och dess omgivningar är att bilen verkligen känns som en Porsche 911 och inte har förlorat något av sin speciella karaktär och omedelbara pigga acceleration.

Även chassit matchar den nya bilen. Fjädringen sväljer ojämnheten i San Franciscos speciella asfalt på ett bra sätt, samtidigt som Porsches testförare verkar ha full kontroll. Även ljudet från boxersexan är intakt, alla Porsche-älskare kan andas ut. USA-versionen kommer dock att låta bättre än den europeiska som kommer att vara utrustad med partikelfilter. Helst ville Edmunds reporter ta över ratten från Porsches testförare, men det fick han inte.

Det råder ingen tvekan om att 992 kommer att vara en betydligt vassare bil än föregångaren 991, även om det kan tyckas handla om små förfiningar. Carrera S behåller sin turboladdade treliters boxersexa, effekten är nu hela 450 hästkrafter. Det är 30 hästkrafter mer än den utgående modellen och bilen kommer göra 0-100 på under 4 sekunder och toppa 310 kilometer i timmen. Det var inte länge sedan du behövde köpa en 911 turbo för att komma upp i den prestandan.

Under premiären av 992 kommer Porsche fokusera på Carrera S och 4 S kupé med PDK-lådor, men redan nästa år kommer manuella bilar, likväl som cabriolet och turboversion. Enligt Edmunds kan turbomodellen få hela 650 hästkrafter.

Dubbelkopplingslådan PDK innehåller en hel del nyheter i 992-modellen. Den kommer att ha åtta växlar och bygger på en omarbetad version av Panameras växellåda. Enligt Porsches utvecklingsingenjörer är den förberedd för hybridlösningar.

– Den kommer inte riktigt än, för vi är inte nöjda med prestandan, speciellt batterierna, säger Mr 911 Matthias Hofstetter till Edmunds.

Bilen kommer att ha ungefär samma vikt som den utgående modellen, trots att bottenplattan styvats upp ytterligare. En viktig faktor i utvecklingsarbetet har varit körbarheten, trots superbilsprestanda.

– Vi är unika, vi säljer riktiga bilar, inte tv-spel som är simulerade. Du måste ha känsla. Det är grundläggande med våra bilar.

En annan detalj som köparna kommer att uppskatta är att nyckellös upplåsning och tändning äntligen blir standard. Handtagen kommer att poppa ut på ett Tesla-liknande sätt. Bilen får också en stor touchskärm i mitten, liknande den i Porsche Cayenne.

– Porsche har inte rört till sin svansmotor-ikon, även om den är ett stort steg framåt under skalet, sammanfattar Edmumds.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com