Försäljningen av laddbilar stannar av

Ökning med 44 procent på ett år – men börjar försäljningen plana ut nu?

Försäljningen av laddbara bilar har bromsat en aning.
Det visar nya siffror från Bil Sweden.

Försäljningsökningen av laddbara bilar i april ser imponerande ut. 44 procent fler elbilar och laddhybrider såldes i april jämfört med samma månad för ett år sen.
Och uppgången för rena elbilar var extra stor, plus 271 procent.
Närmare hälften av de laddbara bilarna i april i år var rena elbilar, jämfört med knappt var femte i april förra året.
– Det är en glädjande utveckling och ett viktigt steg på vägen mot att minska utsläppen, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Men statistiken visar samtidigt att månaderna i början av året var starkare.
I februari ökade försäljningen av laddbara bilar med 52 procent och i mars med hela 68 procent. Frågan är alltså om april innebär ett tillfälligt hack i den uppåtgående kurvan eller om det är början på en minskande försäljning för laddbara bilar.

I mars kom Tesla med sin Model 3 till Sverige och har hittills sålt 1451 bilar. Men statistiken visar att modellen tappade nästan 50 procent i försäljning under april jämfört med lanseringsmånaden. Är även det en tillfällig dipp eller börjar marknaden redan bli mättad?

Med fler el- och laddbilar på vägarna ser Mattias Bergman ett ökat behov av laddstolpar:
– Utbyggnaden av laddinfrastrukturen både för hemmaladdning och snabbladdning bör påskyndas. Andra åtgärder som bör vidtas är att introducera styrmedel även för användandet av laddbara bilar och inte bara vid köptillfället, säger han.

Sedan 2012 har försäljningen av dieselbilar minskat stadigt. Men sedan ett år tillbaka har andelen dieslar stabiliserat sig på 35-40 procent av den totala nybilsförsäljningen.
Andelen dieslar av nybilsregistreringarna var 38,5 procent i april, vilket är nästan samma andel som i april förra året, 39,3 procent.
– Nya dieselbilar uppfyller de strängare Euro 6-kraven och flertalet har AdBlue teknik som reducerar utsläppen av kväveoxider kraftigt,  säger Mattias Bergman på Bil Sweden.

Bäst säljande bilmodeller under april
(Antalet nyregistreringar)

1. Volvo S/V60 – 2490
2. Volvo S/V90 – 1179
3. Volvo XC60 – 1093
4. Volkswagen Tiguan – 1075
5. Volkswagen Golf – 912
6. Mercedes C-klass – 861
7. KIA Niro – 667
6. Volkswagen Passat – 640
7. Toyota Corolla – 614
8. Mercedes E-klass – 541
9. KIA Ceed – 521
10. Fiat Ducato – 495

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com