Ford vill göra Mustang som hybrid

Satsar miljarder på sin amerikanska fabrik

Hybrid- och elvågen har till slut nått amerikanska biljätten Ford.
110 miljarder kronor ska satsas på att ta fram elektrifierade bilar.
Och nu pratas det om att klassikern Ford Mustang får en hybridmotor.

Biljätten Ford orsakade ilska i USA när de ändrade sina planer och beslöt att den första el-suven ska tillverkas i Mexiko. Presidenten Donald Trump har twittrat hotfullt om att höja skatten rejält för både General Motors och Ford om de inte satsar på utveckling och produktion i sina amerikanska fabriker.
Nu verkar det som om Ford har vikt ner sig en aning.
Drygt åtta miljarder kr ska satsas på fabriken i Flat Rock (södra Michigan) för att kunna satsa på elektrifierade bilar.
Eftersom både Fors Mustang och Lincoln Continental tillverkas i Flat Rock har spekulationerna dragit igång i amerikansk media: Ska verkligen den ikoniska Ford Mustangen få elmotor?
Svaret verkar vara ja.
Tidningen Carscoops skriver:
”Den här stora investeringen inkluderar nästa generations Mustang som kommer att fortsätta byggas i Flat Rock och fabriken kommer att behöva en helt ny infrastruktur. Det verkar vara en allmän uppfattning även inom Ford-koncernen att sjunde generationens Mustang blir en elhybrid, eller åtminstone erbjuds hybridmotor som ett alternativ.”

Exakt när produktionen av en hybrid-Mustang ska starta är inte klart. Men räkna med att det dröjer minst två, kanske tre år.
Ford Mustang var en av de modeller som straffades hårdast i Sverige när bonus-malus infördes 1 juli 2018.
Med en ny hybridmodell kan Mustangen få skattereduktion – och kanske synas mer på svenska vägar i framtiden.

Fakta Ford Mustang

Lanseringen av Ford Mustang anses vara en av de mest lyckade i bilindustrins historia.
Det första produktionsexemplaret av Mustang, en vit cabriolet med svart inredning, lämnade sammansättningsfabriken i Dearborn, Michigan den 9 mars 1964.
Ford presenterade bilen för allmänheten vid Världsutställningen i New York den 17 april 1964.
Den ursprungliga Mustangen, som togs fram under ledning av Lee Iacocca, inspirerade till termen Pony Car: En lätt, fyrsitsig bil med två dörrar och sportig framtoning och goda prestanda till ett överkomligt pris och man kunde välja mellan en sexcylindrig radmotor eller V8.
Ford kunde snabbt konstatera att Mustang blivit en av bilhistoriens största succéer. Efter fyra månader hade man sålt 100 000 Mustang, och redan efter två år fanns det över en miljon mustangägare, främst i USA, men även i andra delar av världen.

Rekordåret 1966 tillverkades 607 568 Mustanger.
Konceptet plagierades friskt, ett exempel är Chevrolet Camaro.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com