Ford slopar rattar om fem år

Förarlösa bilar utlovas till 2021

Varken ratt eller pedaler kommer att finnas i Fords samåkningsbilar år 2021. I dag presenterade de sin plan för helt förarlösa bilar.

Den brittiske motorjournalisten Jeremy Clarkson skrev för inte så länge sedan att framtidens stora biltillverkare inte kommer att vara Toyota, Volkswagen eller General Motors. De kommer att heta Google, Apple och Uber. Det är för att de har förstått någonting viktigare än vad som finns under huven. De har förstått att du inte behöver en bil.

Ford tycks ha tagit fasta på just detta. I fjol lanserades Ford Smart Mobility, en plan som ska sudda ut gränsen mellan att vara ett bilföretag och en mobilitetsleverantör. Nu lanserar Ford en storsatsning på förarlösa bilar med målsättningen att ha en kommersiell produkt på marknaden 2021. Den självkörande bilen är främst tänkt för bildelnings- och samåkningstjänster.

I satsningen ingår en expansion av Fords utvecklingscenter i Silicon Valley, där mycket av tekniken för självkörande bilar utvecklas. De självkörande bilarna kommer att vara fullt automatiserade, utan vare sig ratt eller gaspedal.

– Det kommande decenniet kommer att utmärkas av automatisering av bilen, säger Fords vd Mark Fields i ett uttalande.

I år kommer Ford att hålla en flotta om 30 självkörande bilar rullande i Kalifornien, Arizona och Michigan. Nästa år tredubblas antalet bilar.

Foto: Ford Motor Company
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com