Ford satsar på etanol

Lanserar fem modeller senare i år

Ford i Sverige kommer fortsätta att sälja etanolbilar, som ett komplement till elektrifieringen. Därför kommer flera modeller lanseras i år.

Hedin Motor Company, Fords svenska importör, har tillkännagivit att man ska fortsätta sälja bilar som drivs av E85. Fem nya modeller lanseras i Sverige i år. 

För två år sedan tillkännagav Ford en nysatsning på etanol (E85) för den utgående versionen av suven Ford Kuga. Enligt Ford ville man då erbjuda ett bredare utbud av alternativa drivmedel. Över 1 000 bilar av modellen såldes som kunde köra med drivmedlet.

Men allt eftersom att man har fokuserat på mer och mer på elektrifiering så har det inte lanserats några nya modeller som är anpassade för etanol, fram tills nu. 

LÄS MER: Så återskapas Ford Mustang Shelby GT500 Eleanor

– Elektrifiering är givetvis den väg vi kommer att ta på lång sikt. Det är den mest effektiva vägen mot att minska utsläppen från biltrafiken. Men det är flera år kvar tills vi är där, och vi behöver lösningar här och nu. Därför känns det otroligt kul att vi kan lansera hela fem nya etanol-modeller i Sverige, säger Erik Lindham, informationschef på Hedin Motor Company.

Från och i sommar kommer flera modeller anlända; Ford Fiesta, 95 hästkrafter; Ford Puma, 125 hästar; Ford Transit Connect L1 och L2, 100 hästkrafter. 

Dessutom lanseras Ford Focus som mildhybrid och Kuga som elhybrid under det tredje kvartalet i år. Målgruppen för satsningen på etanol är företagskunder som vill ha ett grönare alternativ, men tror även att de kan vara populära bland  privatpersoner.

LÄS ÄVEN: Ford lägger ned Mondeo

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com