Ford-monstrens duell: 770 hk mot 655 hk

Video: Se Fords mest kraftfulla gatlegala bil visa upp sig i race

Två amerikanska muskelbilar i duell på en raksträcka: Nya Ford Mustang Shelby GT500 mot Ford GT.
Kan du gissa vilken bil som är snabbast de första 500 meterna? En ledtråd: Det är bilen med minst antal hästkrafter.

De första exemplaren av nya Ford Mustang Shelby GT500 har börjat landa hos amerikanska kunder.
Ford hävdar att GT500 är den mest kraftfulla gatlegala bil man någonsin byggt, med en stor kompressormatad 5.2-liters V8 som producerar 770 hästkrafter.
”Den mest effekttäta kompressormatade produktions-V8:an i världen” har Ford stolt förklarat.
Det är klart att det måste klia i gasfoten hos entusiasterna och att det skulle vara en tidsfråga innan de första racefilmerna hamnade på Youtube.

Några som driver sajten Dragtimes bestämde sig för att testa GT500 mot ett annat Ford-syskon, mittmotorbilen Ford GT.  Den bilen har en 3.5-liters V6 (med dubbelturbo) på 655 hk och ska göra 0-100 km/h under tre sekunder.
Killarna tog ut två GT500-bilar på en privat väg i varma Palm Beach, USA, för att utmana Ford GT på en kortare sträcka – och resultatet ser du i filmen ovanför den här artikeln.

Om du vill ha resultatet redan nu kan vi avslöja att det blev lite av ett antiklimax. Visserligen bjöds det på sköna motorvrål och snabb acceleration. Men båda GT500-bilarna hade ingen chans mot mittmotorbilen de första meterna.
– Tyvärr kapar antispinn-systemet i Mustangerna en hel del kraft, och om man kopplar bort antispinn så fungerar inte ”launch control”.
”Launch control” gör så att man kan hålla full gas på ett förinställt varvtal starta trots att man har gaspedalen i botten.
– Dessutom körde vi på en ganska dålig väg, så nej, vi hade ingen chans mot GT500, konstaterar en av förarna.
– Men det är en grym bil, och den skulle ge till exempel Lamborghini Huracan en rejäl match i ett race.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com