Ford lägger ned Mondeo

Ska fokusera på suv-segmentet

Ford lägger ned en av sina trotjänare eftersom den amerikanska biltillverkaren tänker fokusera mer på suv-segmentet.

Ford kommer lägga ned familjebilen Mondeo, och det kommer inte komma någon ersättaren för modellen. Den kommer fasas ut och läggs ned i mars 2022, rapporterar Automotive News Europe. 

Anledningen till att Ford Mondeo läggs ned är enligt Ford att allt fler kunder vill ha en suv, och samtidigt säger dem så har kundunderlaget i D-segmentet minskat med 80 procent på 20 år. Mondeo var den fjärde bäst säljande storbilen i Europa förra året, men ”bara” 21 052 exemplar såldes. Hela segmentet sålde 297 863 bilar. 

LÄS MER: Videopremiär: Bytbil testar Ford Mustang Mach-E

Mondeo lanserades 1993 och har sålts både som sedan, kombi och halvkombi. Allt som allt har den sålts i fem miljoner exemplar. Storbritannien är Fords största marknad i Europa. Modellen användes till och med av Labourpartiet inför valet 1996 med sloganen ”Mondeo Man”, för att beskriva de hår jobbande mellanklass-väljarna som de ville övertyga att rösta på dem.

Ford har tidigare sagt att de prioriterar segment som är lönsamma och samtidigt hållbara, och därmed fokuserar de mer på suv-segmentet. De har även meddelat att 2030 ska de enbart sälja elbilar i Europa. Om fem år ska de ha laddhybrider som ett alternativ till varje modell som de säljer, som en del av förvandlingen till att bli ett renodlat elbilsmärke i regionen. 

Även om de slutar tillverka Mondeo i Spanien, så fortsätter de med Galaxy, S-Max och Ford Kuga. Ford ska investera drygt 29,2 miljoner euros (cirka 252 miljoner svenska kronor i fabriken för att kunna hantera omställningen att hantera den ökade kvantiteten av batteripack.

LÄS ÄVEN: Nu kan du få Ford Shelby GT500 som lättviktare

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com