Fler svenskar kan tänka sig byta bil mot elcykel

Efterfrågan har också ökat rejält på Blocket i år

Nästan fyra av tio svenskar kan tänka sig att ersätta sin bil med en elcykel.
Det visar en ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Blocket.
Elcykeln är här för att stanna och det blir intressant att följa om folk kommer att byta ut sin bil mot elcykel, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Förra året genomfördes en likadan undersökning. Då svarade 31 procent av de tillfrågade bilägarna att de skulle kunna tänka sig att ersätta sin bil med en elcykel.

När Yougov, på uppdrag av Blocket, nu ställt samma fråga är 37 procent av de 1.203 tillfrågade personerna villiga att göra bytet. Yngre respondenter (i åldrarna 18-29 år) är mest positiva till att byta ut bilen mot elcykel. Hela 56 av de tillfrågade i den åldersgruppen uppger att de till någon grad skulle kunna tänka sig att göra bytet.

– Elcykeln har blivit väldigt populär på relativt kort tid. Och det är lätt att förstå varför- det går att snabbt cykla längre sträckor, utan större ansträngning, säger Blockets presschef Tero Marjamäki och fortsätter:

– Elcykeln är här för att stanna och det blir intressant att följa om folk kommer att byta ut sin bil mot elcykel. I takt med att fler jobbar hemifrån till följd av pandemin kan det påskynda ett sådant beteende.

På Blocket har elcyklar också blivit alltmer populära. Från den 1 januari till 31 juli har efterfrågan ökat med 37 procent jämfört med samma period ifjol. Utbudet har också gått upp, med lika många elcyklar sålda hittills i år som under hela 2018.

I samband med det har även medianpriset sjunkit, meddelar Blocket. En elcykel har i år ett medianpris på 10.000 kronor och varannan elcykel på Blocket säljs inom en vecka.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com