Fler kan tänka sig att köpa elbil – trots högre priser

Ny undersökning: 43 procent kan tänka sig att köpa elbil nästa gång

Medianpriset för en begagnad elbil på Blocket har ökat med nästan 80.000 kronor på ett år.
Ändå är intresset stort och nästan var femte elbil på sajten säljs inom en vecka.
– För att det ska bli en prispress ett behöver det komma ut fler modeller, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Elbilar tar sakta men säkert större plats på den globala bilmarknaden. Den svenska begagnatmarknaden är förstås inget undantag.

Blocket har sammanställt sin statistik för just andrahandsförsäljningen av elbilar från 1 januari till sista maj i år. Av den framgår det att säljtakten minskat något jämfört med samma period i fjol.

År 2019 såldes 21 procent av elbilarna inom en vecka och i år ligger siffran på 18 procent. Med det sagt har fler elbilar lagts ut till försäljning mellan januari och maj i år jämfört med förra året.

Medianpriset har stigit

En annan intressant aspekt är att medianpriset har stigit. Det ligger nu på 359.900 kronor. För ett år sedan löd medianpriset för en begagnad elbil på Blocket 278.890. Men det har sin förklaring.

– Det kan bland annat bero på att merparten av de elbilar som såldes förra året var från 2016, medan de flesta som har sålts i år är från 2018, säger Matilda Adelborg.

Flera biltillverkare satsar nu stenhårt på tillverkningen av både laddhybrider och elbilar. Men Matilda Adelborg tror inte att utbudet generellt matchar efterfrågan, vilket pressar upp priserna även på begagnatmarknaden.

– En förklaring till det höga andrahandsvärdet på begagnatmarknaden för elbilar är det något begränsade utbudet. För att det ska bli en prispress behöver det komma ut fler modeller. Kombinationen med långa leveranstider för vissa modeller gör att många vänder sig till begagnatmarknaden för att kunna få hem sin bil snabbt, säger hon.

Miljöskäl största motivatorn

Att intresset för elbilar är stort går det heller inte att förneka. Blocket har i år genomfört en undersökning i samarbete med marknadsundersökningsföretaget Yougov. Över 1.200 personer fick frågan om de skulle kunna tänka sig att köpa elbil om/när de skulle köpa ny bil. 43 procent av de tillfrågade svarade då att de kunde tänka sig att köpa elbil medan 32 procent svarade nej.
De allra flesta jasägare (52,8 procent) anger att miljöskäl är främsta orsaken till deras svar.

De tio mest sökta bilmärkena inom elbil på Blocket:

 1. BMW
 2. Kia
 3. Renault
 4. Melex
 5. Mercedes
 6. Golf
 7. Nissan
 8. Volvo
 9. Audi
 10. Tesla

 

De här elbilsmodellerna säljer snabbast (inom respektive prissegment)

0-150.000 kronor

 1. Renault Twizy
 2. Renault Kangoo
 3. Nissan Leaf

 

150 000- 300.000 kr

 1. Hyundai Iconiq
 2. Volkswagen Golf
 3. BMW i-serien

 

300.000- 500.000 kronor

 1. Kia Niro
 2. Tesla Model S
 3. Nissan Leaf
Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com