Fiats europachef Altavilla slutar

Tidigare tippad som Marchionnes efterträdare

Italienaren Alfredo Altavilla, 54, avgår som chef för Fiat-koncernens europeiska verksamhet. En första rockad efter Marchionnes plötsliga frånträde.

Chefsbyten i den högsta toppen brukar medföra förändringar även i flera andra led inom bilbranschen. Det tog knappt två dagar efter att Fiat-koncernens starke chef Sergio Marchionne ersatts på grund av sjukdom efter en operation innan den första större förändringen.

I Marchionnes ställe sattes britten Mike Manley in som chef för FCA, Fiat Chrysler Automobiles. Under måndagen avgick den hittillsvarande chefen för Emea, Alfredo Altavilla, från sin post. Om han avgått frivilligt eller helt enkelt fått sparken kan man bara spekulera i. FCA-gruppens pressmeddelande säger bara att Altavilla lämnar gruppen för ”other professional interests” och att man tackar för hans insatser och önskar honom lycka till.

Fiat

Mike Manley, Fiat-familjens John Elkann, Sergio Marchionne och Alfredo Altavilla.

Altavilla har tidigare av många tippats att efterträda Marchionne men så blev det alltså inte. Den snabba förändringen kan vara ett tecken på att Fiat-familjen Agnellis ledare, John Elkann, vill skapa en ny organisation efter sitt eget sinne. Elkann är styrelseordförande och dotterson till den legendariske Gianni Agnelli.

Mike Manley, som i lördags utsågs till ny chef för hela FCA, tar ”tillfälligt” över rollen även som chef för Emea.

Alfredo Altavilla, född i Taranto, Italien, är något av en veteran inom Fiat med en lång rad av befattningar i ryggen. Förutom den europeiska delen var han ansvarig även för gruppens verksamhet i Afrika och Mellanöstern. Han har varit VD för Iveco, chef för FPT, Fiat Powertrain Technologies och var även en av arkitekterna bakom Fiats övertagande av Chrysler.

Altavilla har gjort sig känd för en ganska hårdhänt ledarstil och har säkert skaffat sig en del ovänner inom gruppen. Å andra sidan också som en person som fått saker och ting genomförda. Frågan är nu om kvasten kommer att gå ytterligare med den nya FCA-ledningen.

Torbjörn Lundgren
Redaktör
TobbeTi@outlook.com