Ferrari Mondial låg på kanalbotten i 26 år – kan hamna hos hajar

Stals 1994 och dumpades i vattnet

Av en slump hittades en Ferrari Mondial från 1987 på botten av en kanal i Holland.
Där hade den legat i 26 år efter att en biltjuv dumpat den från piren.
Nu kan den klassiska bilen visas upp i ett akvarium.

Året var 1994 när en Ferrari Mondial årsmodell 1987 stals i Amsterdam. Ägaren polisanmälde händelsen och eftersökte sin bil i tidningarna men den dök aldrig upp.

Först nu, 26 år senare, har historien fått en oväntad vändning. I mitten av juni i år genomförde den holländska brandkåren en dykövning i Amsterdams kanal och återfann då den stulna bilen. Efter några om och men kunde Ferrarin hämtas ur vattnet ett antal veckor senare.

Föga förvånande är denna Ferrari Mondial inte i bästa skick. Den fraktades över till en skrot som numera har bilen uppe på display.

Ferrarin visas just nu upp på en bilskrot.

Men där blir den inte kvar för alltid.

”Det finns ett stort intresse för denna bil, både som helhet och för dess delar”, skriver den berörda skroten De Ooyevaar Autodemontage i ett uttalande till The Drive.

”Grejen är att vi inte tillåts att sälja bilen hel. Men om den går till ett museum tillåts vi av regeringen att sälja den som den är. Om vi inte kan hitta ett museum som tar hand om den tvingas vi plocka isär den i delar. Majoriteten av delarna kan inte användas i andra bilar men många samlare är villiga att köpa delar för samlarvärde eller göra om dem till inredning. Med motorn till exempel finns det några som vill fixa till den och göra om den till ett bord med en glasplatta över”.

Enligt samma motorsajt ska Amsterdambor nu ha föreslagit att bilen åter igen ska hamna under vatten – denna gång i det akvarium som Amsterdams Artis Zoo har. Då skulle denna röda Ferrari Mondial få dela vattnet med hajar.

Efter 26 år under vatten är den fullt förståeligt inte i bästa skick.

Youtubern Ratarossa, som uteslutande gör videor om superbilar, har snappat upp storyn. Vanligtvis renoverar han upp slitna Ferraris men detta exemplar är bortom räddning, medger han själv. Han uppmuntrar därför idén om att den ska visas upp på ett akvarium.

– Tänk er den här Ferrarin omgiven av hajar. Och då pratar jag inte om de hajar du träffar när du tar en Ferrari på service, utan riktiga hajar med fenor som simmar runt en röd Ferrari. Det är en idé som jag verkligen gillar, säger han i videon.

Amsterdams Artis Zoo ska ha visat intresse för att ta emot bilen men det återstår att se om den hamnar hos hajarna.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com