Ferrari J50 blir extremt ovanlig

Specialroadster tillverkas i mycket liten serie

Ferrari J50 byggs av Special Projects-divisionen och kommer att bli väldigt ovanlig. Räkna med höga andrahandsvärden.

Redan 2007 lanserade Ferrari sitt Special Projects-program. I korthet bygger de specialversioner åt kunder med väldigt tjocka plånböcker som inte nöjer sig med att kryssa för läderklädsel och metalliclack i utrustningslistan. Nej, de byter ut ungefär allt som syns, allt efter kundens önskemål. Tänk på dem som en mycket omsorgsfull skräddare, som främst jobbar med kolfiber.

Genom åren har de under strikt diskretion levererat unika kreationer till kunder över hela världen. Hur många vet vi inte, det skulle kunna finnas dussintals okända Ferraribilar i garagen där ute och bara några av Special Projects-leveranserna har sedan sett dagens ljus.

Som Ferrari P540 Superfast Aperta, till exempel.

Som Ferrari P540 Superfast Aperta, till exempel.

Nu har Special Projects lyft sig själva i håret och lanserat en egen, serietillverkad bil. Ferrari J50 är den första Special Projects-bilen som kommer att säljas i en större upplaga. I alla fall om man med större menar tio, för precis så många J50 kommer att tillverkas.

Basen för Ferrari J50 är Ferrari 488 Spider, vilket betyder mittmonterad, turbomatad V8 och ett tak som består av fågelkvitter. Men det är liksom oviktigt, det är utseendet som ger J50 existensberättigande.

Och vilket utseende sedan. Grundproportionerna kan kännas igen från Ferrari 488 Spider, men J50 ser så mycket lättare ut. Framför allt finns här hälsningar till forntida Ferrarimodeller i mängder, som konnotationerna i fronten från konceptbilarna Mythos och Sergio, sidoluftintaget från Ferrari 308 och så den där midjelinjen, den har vi också sett förr.

För att inte tala om baklyktorna.

Ferrari S.p.A.

För att inte tala om baklyktorna.

Ferrari säger ingenting om priser, leveranstider, utrustningsnivå (men Special Projects lär kunna ordna exakt vad som helst åt dig), så om du är seriös spekulant lär du höra av dig till Ferrari. Och gör det skyndsamt, för antagligen är allihop redan sålda. De lär inte heller bli alltför vanliga i begagnatmarknadens radannonser, så de lär kunna hålla värdet bra också.

Foto: Ferrari
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com