Femte generationen av Lexus RX – tre nya drivlinor

Får tre nya elektrifierade drivlinor

Den nya generationen av Lexus RX lanseras nu och kommer med en rad nyheter, däribland tre elektrifierade och nya drivlinor.

Den femdörrars suven Lexus RX lanserades 1998 och nu är det dags för den femte generationen av modellen att lanseras och kommer med en rad nyheter.

Modellen baseras på en ny plattform som ska förbättra väghållningen, ökad vridstyvhet, samtidigt som den får en bättre viktfördelning. Även totalvikten har minskat med 90 kilo. På så sätt ska körupplevelsen vara ännu bättre än tidigare. Modellen är lika lång som tidigare generation. Dock har hjulbasen förlängts på sex centimeter, samtidigt som spårvidden fram och bak har ökad. Det betyder att känslan att innerutrymmena har ökat.

Nya RX erbjuder tre elektrifierade drivlinor på den svenska marknaden. RH 450h+ är en laddhybrid. Den 2,5-liters fyrcylindriga motorn får hjälp av ett litiumjonbatteri på 18,1 kWh. Den har en elmotor bak, som ger fyrhjulsdrift. Drivlinan genererar 309 hästkrafter (227 kW) och accelerationen 0–100 km/h klaras av på 6,5 sekunder. Räckvidden på ren el beräknas till 6,5 mil.

Prestandahybrid och självladdande hybrid

RH 500 baseras på en ny hybridarkitektur. Bilen har en 2,4-liters turbomotor som är kopplad till en sexväxlad automatlåda. Den har dessutom fyrhjulsdrift då den är utrustad med två elmotorer, en på vardera axeln (DIRECT 4, samma som Lexus RZ 450e har). Totalt genereras 371 hästkrafter (273 kW) och 0–100 km/h går på 6,2 sekunder.

Sist men inte minst erbjuds RX 350h. Det är en 2,5-liters självladdande elhybrid av fjärde generationen. Den har samma förbättring av hybridkomponenterna som på RX 450h+, inklusive en ny hybridtransaxel med kompakt design, lättare vikt och minskade friktionsförluster. Effekten är 250 hästkrafter (184 kW), där 0–100 km/h klaras av på 7,9 sekunder.

Den nya generationen av RX har fått nya säkerhetssystem såsom en förbättrad kollisionsvarnare, och ett nytt proaktivt förarstöd. I interiören finns en 14-tums pekskärm som standard och inkluderar navigationssystem. Bilen har även stöd för mjukvaruuppdateringar via OTA för bilens multimedia- och säkerhetssystem.

I en kommentar till Bytbil uppger Lexus att de första kundleveranserna beräknas ske i månadsskiftet januari/februari nästa år, medan priserna släpps preliminärt i oktober i år.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com