F1-stjärnans betyg på el-Porschen

Se filmen: "Vilken otrolig acceleration"

Porsche Taycan finns än så länge bara som prototyp. Men i helgen fick den före detta Formel 1-stjärnan Mark Webber testköra bilen. Hans omdöme:
– Vilken otrolig acceleration från stillastående, säger han.
Se filmen och avgör själv.

Porsche är ute på en liten och snabb världsturné med sin kommande elbil Taycan.
I helgen fick den brittiska publiken se en prototyp av bilen – målad i Union Jack på taket – köras av Mark Webber. Han har suttit i de snabbaste bilar som finns, inte minst under sina 11 år som Formel 1-förare. Men han tävlade även för Porsche i sportvagns-VM och när Taycan skulle köras inför publik på Goodwood Hill i helgen var det Webber som fick äran att demonstrera bilens krafter.
– Jag körde en 911 GT2 RS för två år sen här på Goodwood Hill, så jag visste att det handlar om att visa upp så mycket kraft och acceleration som möjligt för åskådarna. Men även om jag är van vid snabba racingbilar så måste jag säga att Taycans acceleration imponerar.

Taycan visades upp i Kina förra veckan. Då var det den kinesiska racingföraren Li Chao som fick uppgiften att imponera på åskådarna i Shanghai.
Nu fraktas bilen till New York och finalen av Formel E-mästerskapet. Sen är det slut på uppvisningar och istället börjar allvaret med att börja massproducera Taycan.
I september ska de första bilarna från fabrik visas upp.
– Det överväldigande intresset för Taycan visar att våra kunder och fans är precis lika förväntansfulla inför Porsches första helelektriska sportbil som vi, och vi har därför ökat vår produktionskapacitet, bekräftar Detlev von Platen, styrelseledamot för Porsche AG med ansvar för marknadsföring och försäljning.

Taycan har ett batteripaket på 90 kWh och kommer att göra 0-100 km/h på 3,5 sekunder tack vare sina 592 hästkrafter.
Är du nyfiken på priset? Då får du vänta en stund till på besked. Så här skriver Porsche på sin hemsida:
”Porsche Taycan är ännu inte prissatt och det går inte att beställa modellen. Däremot går det redan nu att göra en förbokning/reservation. Utöver att du genom detta hamnar på vår kundlista för Taycan är det ett sätt att försäkra sig om att erhålla aktuell och exklusiv information om modellen från Porsche och ditt Porsche Center.”

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com