Experten: "Vi har gått från köparens till säljarens marknad"

Blockets marknadsplatsdirektör Henrik Littorin analyserar bilmarknaden

Under sommaren har bilmarknaden tagit revansch efter en oerhört svår vår.
– Funderar man på att sälja sin bil är det guldläge nu, säger Blockets marknadsplatsdirektör Henrik Littorin.
Och nu håller han han ett extra öga på hur de kommande förändringarna för bonus-malus kan komma att påverka bilmarknaden.

Det var hittills varit ett oförutsägbart och händelserikt år. Inte minst på bilmarknaden.

På grund av Covid 19 var läget ganska desperat på marknaden under mars och april, menar Littorin. Bilhandlare tvingades pressa priser för att nå avslut och privatpersoner drog sig från att köpa.

Under senvåren förbättrades läget något för att sedan explodera under sommarmånaderna.

– Under sommaren, det vill säga juni och juli, har det varit fullt ös och marknaden har verkligen tagit revansch. Från att ha varit köparens marknad har vi nu gått över till säljarens marknad med stigande priser, säger Henrik Littorin.

En stor anledning till återhämtningen, som han ser det, är att pandemin inte blev ”värre” än vad den blev.

– Börsen är tillbaka på plus efter ett formidabelt rally från botten i mars, vilket såklart ger positiva vibbar hos de konsumenter som varken vågade köpa eller sälja när hotet om Corona var som störst. Dessutom har det varit svårt att få nybilar levererade när fabrikerna i Europa varit nedslängda. Det har skapat en stark efterfrågan på begagnade bilar, men utbudet har varit skralt.

Nu i september har marknaden lugnat ner sig en aning.

Littorin upplever att ”sommarens rally” är över och att marknaden är mer normal igen.

– På Blocket kan vi förvisso se ett fortsatt starkt intresse för bilar med höga besökssiffror varje vecka. Vi har också sett att privatsäljarna av bil har återvänt och att handlarna även börjat fylla på sina lager. Men min upplevelse är att sommarens rally är över och vi går in i en mer normal marknad igen.

Hur ser det ut på Blocket nu?

– För bilar ser vi historiskt två topp-perioder, april-maj och september- oktober, där både utbud och efterfrågan går upp extra mycket. Fler spekulanter pressar normalt sett upp priserna och det är en utveckling vi också sett sedan maj i år. Så funderar man på att sälja sin bil är det guldläge nu.

Vad tror du om hösten? Vilken utveckling tror du att vi går till mötes?

– Det är ju alltid vanskligt att sia om framtiden och i synnerhet efter ett år som hitintills kastat om allt vad historik och prognoser heter, säger Littorin som kommer att hålla ett extra öga på två saker.

Först är han intresserad av att se hur årets andra ”högsäsong” utvecklar sig.

– Vanligtvis brukar perioden september till oktober vara starka månader för bilbranschen, men nu när många affärer gjordes under sommarmånaderna – som vanligtvis brukar vara stilla – ska det bli extra spännande att följa om det finns kraft kvar i uppgången.

Den andra saken har att göra med de kommande förändringarna för bonus-malus. För bara några dagar sedan meddelade regeringen att elbilsbonusen blir högre, koldioxidgränsen sänks och straffskatten ska bli högre. Denna lagändring bedöms träda i kraft den 1 april nästa år.

– Inför de två tidigare implementeringarna av bonus-malus, år 2018 och 2020, ökade försäljningen markant av nya bilar som riskerade hög skatt. Det ska bli intressant att följa om det redan nu kan få en effekt under hösten, eller om den stora förändringen sker under tidig vår – förutsatt att det finns nybilar att tillgå hos handlarna.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com