Experten varnar för utskicken: “Anmärkningsvärt”

"Det är på gränsen till falsk marknadsföring"

Konsumentverket kritiserar Svenskt Fordonsskydds erbjudanden om fabriksgaranti för bilar.
Företaget själva hävdar att de inte har gjort något fel.
Nu varnar konsumentforskaren Anders Parment för reklamutskicken.

Bytbil har tidigare skrivit om att Konsumentverket riktar hård kritik mot Svenskt Fordonsskydd. Kritiken rör brevutskick som företaget gjort, vilka riktar sig till personer vars fabriksgaranti löpt ut.

I deras reklamutskick erbjuder de en påstådd förlängning av bilars fabriksgaranti.

Såhär ser utskicket ut (klicka för större bild).

Konsumentverket har granskat dessa och hävdar att utskicken saknar koppling till biltillverkarna, att det finns brister i information om priser och undantag samt att utskicken framstår som fakturor. 

Anders Parment, konsumentforskare vid Stockholm Business School, har tagit del av Konsumentverkets skrivelse. Han håller med verket i deras bedömning.

– Det är inte en förlängning, som företaget skriver. När jag läser deras utskick förstår jag direkt att det här är inte något som är rimligt, säger han till Bytbil.

Anser du att de har lagen i ryggen med detta reklamutskick?

– Nej, jag tycker inte det. Det är många konstiga begrepp som används, som garantin till exempel. 

Parment har i flera år forskat och undervisat om marknadsföring, med ett extra öga på just bilbranschen. Han säger att svenska aktörer hela tiden försöker flytta fram gränserna om hur de marknadsför sig själva. Här är Svenskt Fordonsskydd nära den gränsen, menar han.

Samtidigt poängterar han på att företaget i fråga hade kunnat klara sig undan en hel del kritik om de hade omformulerat sig i reklamutskicket.

– Om de istället hade skrivit något i stil med “din garanti har gått ut och du kan genom oss teckna en försäkring som har en omfattning som till stora delar överensstämmer med en nybilsgaranti” hade det varit en annan sak, säger han.

Bytbil kontaktade Svenskt Fordonsskydd för att ge dem chansen att kommentera Konsumentverkets kritik. Då svarade Jonas Lindström, en av delägarna, att han ansåg att de inte gjort något fel. 

Han hälsade att en jurist nu skriver ett svar till Konsumentverket där de ska bestrida kritiken.

–  Vi anser inte att vi gör något fel alls. Jag skulle sälja detta till mina föräldrar, sa Jonas Lindström bland annat.

Anders Parment tycker att deras svar säger mycket om företaget.

Anders Parment.

– Ett seriöst företag lyssnar på myndigheter. Deras reaktion när ni stället frågor är ju en del av företaget. De borde vara mer ödmjuka. På marknadsföringspraxis och rent moraliskt är det anmärkningsvärt att man inte lyssnar på kritiken.

Bör svenskar överlag vara mer uppmärksamma på denna typ av marknadsföring?

– Ja, det tycker jag absolut. Oavsett om det handlar om bilar eller något annat. Jag tycker generellt att det är ett problem med extraförsäkringar. Det är ganska ofta som man kan ifrågasätta något i dem. 

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com