Exakta kopian av Stig Blomqvists mästarbil

Dominerade rally-VM totalt i Audi Quattro 1984

Senaste gången en svensk blev världsmästare i rally var 1984. Stig Blomqvist körde skiten ur konkurrenterna i en brutal Audi Quattro. Nu har du chansen att parkera en exakt replika av mästarbilen i ditt garage.

Stig Blomqvist och Audi Quattro dominerade rally-VM 1984 fullständigt. Hela fem av 12 deltävlingar vanns av den svenske mästerföraren. Blomqvist var 37 år då och stora delar av rallyvärlden trodde att den svenske fartfantomen var slut. Inget kunde ha varit mer fel.

AUDI QUATTRO – HITTA DIN EGEN RALLYDRÖM HÄR

Säsongen började med en andraplats i Monte Carlo-rallyt bakom Walter Röhrl. Men sedan blev det en bejublad hemmaseger i Svenska Rallyt.

Bilen Blomqvist körde var förstås en Audi Quattro, modellen hade då några år på nacken, men åkte fortfarande ifrån det mesta i rallyskogarna. Även Akropolisrallyt, Nya Zeeländska rallyt, Argentinska rallyt och Elfenbenskustrallyt tog Blomqvist hem.

Mot slutet av säsongen började dock Peugeots extrema bil 205 turbo 16 bli för svår för den framtunga Audi Quattron. Blomqvist bytte därför till den lättade och förkortade Audi Sport Quattro och lyckades vinna Elfenbenskustrallyt i den utvecklade bilen. Men fyra av de fem segrarna under mästarsäsongen togs i den ”vanliga” Quattron.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE AUDI QUATTRO – HITTA DRÖMBILEN

I helgen var Stig Blomqvist i hetluften igen när han visade upp sin gamla rally-Quattro på Goodwood-festivalen. Nu har du chansen, 35 år senare, att köpa en exakt replika av Blomqvists mästarbil från 1984.

Bilen är ombyggd från en 1981 års Audi Quattro till en kopia av mästarbilen från 1984. Quattron har förstärkt växellåda och sintrad koppling för att klara effekten på 300-425 hk från 2,2-litersfemman med KKK27-turbo. Den har dessutom större laddluftkylare än original-Quattron. Stora delar av karossen är lättad med kevlar och glasfiber och bilen väger endast 1030 kg.

För att göra det hela ännu trevligare så finns en Matte störtbåge, sammaq som Audi använde på 1980-talet monterad i bilen. 550 000 kronor känns som rena fyndet för tidsmaskinen som för dig tillbaka till 1980-talet med rätta rallyvrålet!

Bilen har tidigare ägts av den slovakiska rallyföraren Jozef Berez, och stått utställd i ett varuhus. Under senare år har den använts på olika event av Audi, och även stått utställd på Audis showroom i Kungsträdgården.

HÄR HITTAR DU LEGENDARISKA RALLYBILEN

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com