Evergrande kan sälja resterna av Saab

Kan vara värd så mycket som en miljard dollar

Evergrande är i diskussioner med både amerikanska och europeiska företag för att hitta en ny ägare till NEVS, som äger resterna av Saab Automobil. NEVS kan värderas till så mycket som en miljard dollar.

National Electric Vehicle Sweden (NEVS) äger resterna av Saab Automobil och ägs i sin tur av det skuldtyngda Evergrande. Nu är den kinesiska fastighetsutvecklaren i samlat med både amerikanska och europeiska företag för att hitta en ny ägare till NEVS, rapporterar Reuters. Evergrande har mer än 300 miljarder dollar, motsvarande 2 500 miljarder svenska kronor, i skulder.

Enligt NEVS vd, Stefan Tilk, så finns det många potentiellt intresserade investerare. Dock ville han inte svara på några frågor gällande en potentiell värdering. Enligt anonyma källor som har talat med Reuters, kan NEVS vara värt så mycket som miljard dollar, motsvarande 8,6 miljarder svenska kronor.

– Vi har en dialog med både venturemänniskor och företag som har samma idé och riktning som oss, och som vill komma in i branschen med vår fulla kompetens. De är både industriella partners och riskkapitalister, säger Stefan Tilk till Reuters.

Evergrande har genom åren spenderat miljarder dollar på olika företag som ägnar sig åt bilteknikutveckling, och det inkluderar NEVS. NEVS hade även ett samriskbolag med tyska Hofer och Koenigsegg, men den svenska supersporttillverkaren köpte tidigare ut NEVS ur bolaget.

För fyra år sedan fick NEVS tillverkningstillstånd för elbilar i Kina, men de kom aldrig i gång med tillverkningen. I augusti sade NEVS upp 300 av 650 anställda. 2012 köpte NEVS upp resterna av Saab Automobil.

För tillfället fokuserar NEVS på att utveckla det autonoma systemet Pons.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com