"En underbar bekräftelse"

Alla 125 bilarna som ska byggas är sålda

Det tog bara två veckor. Sen var svenska Koenigseggs nya modell Jesko slutsåld.
– Att den sålde slut inom några få dagar efter att Jesko premiärvisats är en både ödmjuk och underbar bekräftelse för vilket otroligt team vi har här på Koenigsegg, säger grundaren Christian von Koenigsegg.

För två veckor sen visades Koenigseggs nya hyperbil Jesko upp på Genèvesalongen. En svenskbyggd hyperbil som ska drivas av en nyutvecklad V8 med dubbelturbo på 1280 hk på bensin och en toppfart på 480 km/ h.
Priset är cirka 30 miljoner kr och den ska bara byggas i 125 exemplar med start i slutet av 2020.
Men köparna ställde sig i kö direkt. I går meddelade Koenigsegg att ALLA bilar är sålda.
Christian von Koenigsegg var förstås stolt:
”Den nya Koenigsegg Jesko är den modell som har den högsta produktionen vi någonsin har planerat. Att den sålde slut inom några få dagar efter att Jesko premiärvisats är en både ödmjuk och underbar bekräftelse för vilket otroligt team vi har här på Koenigsegg”, skriver han i ett pressmeddelande.

”Allt från det visionära arbetet hos våra designers, ingenjörer och tekniker till det fantastiska jobbet som gjorts av vårt säljteam och vårt globala nätverk av Koenigsegg-återförsäljare – det krävdes ett bra team för att få Jesko till världen. Vi är väldigt tacksamma för det mottagande som Jesko fått från pressen, publiken och naturligtvis vår växande familj av Koenigsegg-ägare”, avslutar Christian von Koenigsegg.

Före premiärvisningen i Genève tecknades kontrakt på 83 bilar. Sedan tog det bara fem dagar innan de övriga 42 bilarna såldes.

Snabbfakta om Jesko:

Bilen är namngiven efter Jesko von Koenigsegg, fader till grundaren och koncernchefen, Christian von Koenigsegg. Jesko von Koenigsegg var en viktig person hos Koenigsegg Automotive under uppstarten. Hans affärshjälp hjälpte företaget genom de första svåra åren. Nu hyllas han med en ny hypermodell.

Bilen har en  5,0-liters twin-turbo V8 som ger 1280 hk på bensin och 1600 hk på E85 biobränsle. En ny nioväxlad låda ska se till att alla hästarna kommer till hjulen. Och väl där hålls de på plats av en ny stor spoiler som ger 1000 kg downforce. Grunddragen känns igen från Agera, men kolfiberchassit är omgjort och ger bland annat bättre benutrymme, högre takhöjd, förutom den fräckare designen.

Även växellådan är svensk hightech.  Koenigsegg Light Speed Transmission (LST) med nio växlar sägs vara ett stort steg framåt. LST består av nio växlar framåt och multidisc-kopplingar och är ultralätt. Växlingarna ska gå rekordsnabbt. Styrsystemet ska också vara något alldeles extra och se till att accelerationen går rekordfort.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com