"En makalös bil - men livsfarlig att köra"

Nu säljs fotbollsstjärnans super-Porsche i Malmö

Den är en ikonisk supersportbil som ägts av den gamle fotbollsstjärnan Michael Owen.
Nu är Porsche Carrera GT:n till salu hos en bilhandlare i Malmö för 7,5 miljoner kronor.
–  Men jag måste varna spekulanter för att bilen kräver en väldigt säker och rutinerad förare. Den är faktiskt en av få bilar som jag inte vågat testa den fulla kapaciteten på, säger Joachim Glans, ägare av Garage-11.

Porsche Carrera GT är en extrem bil, skapad för att bli den absolut bästa supersportbilen i världen i början av 2000-talet. Den vrålande V10-motorn konstruerades för att vinna Le Mans och har en kapacitet på 5,7 liter och utvecklar 612 hästkrafter och 590 newtonmeter, utan turbo.
Chassit består av en sittbrunn i kolfiber, med en hjälpram i samma material som bär upp motorn och bakre hjulupphängningen. Även karossen har byggts i lätta kompositmaterial och har avtagbart targatak.

Baktill finns en spoiler som justeras efter hastigheten för att öka marktrycket. Och växellådan är en traditionell sexväxlad manuell låda,skapad vid en tid när många konkurrenter redan hade gått över till robotiserade halvautomatiska växellådor.
Växelspaksknoppen består av en svarvad träknopp, precis som på den Le Mans-vinnande 917-modellen.

Hos bilhandlaren Garage-11 i Malmö står ett praktexemplar som gått 3100 mil och som just renoverats för en halv miljon kronor så att den ska hållas fräsch i många år.
– Bilen är nummer 186 av totalt 1270 tillverkade och jag köpte den av gamle fotbollsstjärnan Michael Owen (brittisk fotbollsspelare i bl a Liverpool, Manchester United och Newcastle), säger Joachim Glans.
– Det första jag gjorde efter köpet var att låta Porsche Center i Antibes gå igenom bilen totalt. Verkstadschefen tog sen med mig på en provtur på bergsvägarna. Det började som en trevlig utflykt, men sen tryckte han plötsligt gasen i botten i uppförsbackarna. Jag trodde att jag skulle dö.
– Men det visade sig att verkstadschefen hade kört i Le Mans och tävlat i racing i 30 år, så han visste vad han gjorde…

Och Joachim Glans menar att det bör vara en rutinerad förare som blir nästa ägare av bilen.
– Ja, det är faktiskt en av få bilar som jag inte vågat testa den fulla kapaciteten på. Den är så extremt styv och ingjuter respekt när det går fort.
– Det är en så exakt bil, och jättejobbig att räta upp om man får sladd. Om man inte öppnar ratten rätt när man får sladd så går det åt skogen.

HÄR KAN DU KÖPA BILEN

I november 2013 dog Hollywoodskådespelaren Paul Walker – känd från Fast & Furious-filmerna – och hans vän Roger Rodas när de körde av vägen i en Carrera GT i hög fart. Slutsatsen från Porsches tekniker var att Rodas hade kört i 150 km/h på en 70-väg och att bilens Michelin-däck var nio år gamla. Att bilen saknar antisladdsystem var säkert också en bidragande orsak till den tragiska olyckan.

– Det kan räcka att köra på en platt ölburk för att få bilen ur spår, om man pressar den, säger Joachim Glans. Då får man inte hundraprocentigt grepp och det kan räcka för att få sladd.

Har du blivit avskräckt från att köpa bilen nu? Om inte – här är annonsen på Bytbil.

Snabbfakta Porsche Carrera GT

Exemplaret på Garage-11: nr 186 (av totalt 1270 ex)
Motor: Mittmonterad 68° 10-cylindrig V-motor.
Max effekt: 612 hk vid 8000 v/ min.
Max vridmoment: 590 Nm vid 5750 v/ min.
Växellåda: 6-växlad manuell.
Dubbla överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder.
Chassi och kaross: Självbärande kolfibermonocoque.
Torrvikt: 1380 kg.
Acceleration 0-100 km/h: 3,9 sek.
Toppfart: 330 km/h
Bränsleförbrukning per 100 km: 17,8 l

HÄR KAN DU KÖPA BILEN

 

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com