Eli Zero ska erbjuda utsläppsfri stadskörning

Lovar att stöpa om morgondagens trafikbild

Innerstadsbilen Eli Zero lanseras på den kommande elektronikmässan CES i Las Vegas. De lovar runt, frågan är vad de kommer att hålla.

Så sent som i går kom larmrapporter från Oslo om att luften nu är så dålig att barn och vuxna med luftrörsproblem bör hålla sig inomhus. Det talas till och med om att helt förbjuda fordon med avgasrör – även om de norska myndigheterna själva talar om vedeldning som en lika stor bov som biltrafiken.

Nåväl, lösningen är kanske nära. På elektronikmässan CES i Las Vegas, som går av stapeln i dagarna, kommer i alla fall ett förslag från Eli Electric Vehicles på hur vi kan transportera oss utsläppsfritt i de allt trängre stadsmiljöerna.

Än så länge är uppgifterna knapphändiga. Vi vet inte ens var Eli Electric Vehicles har sitt säte. Vad vi vet är att företaget har visat bilder på en bil de kallar Eli Zero och att de säger att den ska omdefiniera framtidens urbana mobilitet.

Som en utsläppsfri elbil med kompakta yttermått ska den rulla omkring i världens storstäder utan att försura dem och utan att ta alltför stor plats i anspråk.

Men vänta nu, har vi inte hört det förut?

Renault

Men vänta nu, har vi inte hört det förut?

”Mindre, enklare och vänligare” är ledord som nämns i Eli Electric Vehicles utskick och Eli Zero ska ”adressera de dynamiska transportbehoven i moderna städer genom att erbjuda en mångsidig körlösning för både tät- och förorter”.

Men vänta nu, har vi inte hört det förut?

Daimler AG

Men vänta nu, har vi inte hört det förut?

Jo, vi har hört det förut. Det låter ungefär som argumentationen som svenska Uniti använder i marknadsföringen av sitt gräsrotsfinansierade elbilsprojekt. Intet nytt under solen, alltså.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com