Elbilen trea på säljtoppen – passerar Volvo

Här är elbilen som var Sveriges tredje mest sålda bil i december och passerade Volvo. I alla fall när privatpersoner själva köper bil. – Vi är mycket glada över att Nissan Leaf, trots hårdnad konkurrens, fortsättningsvis är ohotad på 1:a platsen som Sveriges mest sålda 100 % eldrivna bil, säger Sanna Kaipia, vd för Nissan Sverige.

El- och hybridbilar fortsätter att ta mark i Sverige. Nyregistreringarna av laddbara bilar ökade med 46,6 procent under 2018 och andelen laddbara bilar var 8,0 procent. Forfarande är en stor majoritet laddhybrider, men elbilar vinner allt mer mark.
Faktum är att Sveriges tredje mest sålda bil till privatpersoner i december var en elbil. Nissan Leaf kommer långt före Volvos fossila modeller i säljtoppen för privatpersoner för december. I målgruppen 36-50 år var Leaf den mest sålda modellen av alla. Bland äldre köpare och bland tjänstebilsförare var den inte lika populär. Men ett tydligt tecken på att elbilar håller på att ta över och är här för att stanna.
För hela året är Nissan Leaf klar etta bland elbilarna med 1831 registrerade bilar i Sverige under kalenderåret 2018.
Enligt Nissan kommer intresset och efterfrågan att växa ytterligare på elbilar.
– Elbilarna vinner hela tiden mark och Nissan är världsledande inom elbilsutveckling och intelligent mobilitet och vi är redan inne på den 2:a generationen LEAF. Efterfrågan på våra elbilar har varit hög under hela 2018 och vi kalkylerar för en ännu större efterfrågan under 2019. Vi har fullt fokus på elektrifierade fordon och teknik i världsklass och kommer även fortsättningsvis driva elbilsutvecklingen – fram till 2022 kommer vi lansera vi 8 nya elektrifierade fordon,  avslutar Sanna Kaipia.

Nissan släpper nu också en ny och uppgraderad modell av Leaf, E+. Den får en räckvidd på 38,5 mil jämfört med dagens modell som klarar 27 mil. Bilen får också starkare elmotorn, 217 hk mot 150 hk tidigare. Den nya modellen kostar 482 500 kr, jämfört med 429 900 kr för vanliga Leaf som säljs vidare.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com