Elbilen Ford Mustang Mach-E får fejkat motorljud

Kan låta som en förbränningsmotor: "Utan ljud är det bara en vanlig elbil"

Fords kommande elsuv får ett motorljud som låter som det kommer från en bensinmotor.
Ljuden genereras elektroniskt och skickas ut genom högtalarna i kupén.
Och de går att stänga av för de som vill ha en mer tyst körning.

Ljudet som en elbil gör ifrån sig har länge varit ett hett diskussionsämne. Vissa uppskattar tystnaden, andra saknar ljudbilden som en förbränningsmotor för med sig.

Snart kan du få det bästa av två världar i kommande elbilen Ford Mustang Mach-E. I låga hastigheter är den, precis som andra elbilar, utrustad med ett varningsljud som aktiveras för att göra andra trafikanter och fotgängare uppmärksamma på bilens framfart. Men Ford har tänkt ett steg längre och ger föraren och passagerarna möjligheten till en mer klassisk ljudupplevelse á la Mustang.

Ett elektroniskt genererat ljud som låter som en förbränningsmotor kommer att komma ut genom högtalarna i kupén. Enligt Leeway Ho, utvecklingschef för Mustang Mach-E, baseras ljudet på hur bilen körs. Systemet räknar ut rätt frekvens och ljudnivå genom att titta på de inkommande signalerna för effekt, vridmoment och hastighet.

– Vi försöker ge folk Mustang-upplevelsen. Det är inte bara kraften, utan också ljudet som följer med. Utan ljudet är det bara en vanlig elbil, säger han till CNBC.

För att få fram det rätta ljudet har Fords ingenjörer undersökt ljud från filmer, maskiner, Formel E-bilar, berg-och-dalbanor samt ljud från konventionella förbränningsmotorer. Allt som allt ska det finnas tre ljudinställningar där detta läge får lite eller stort utrymme: Whisper, engaged och unbridled.

Dessa motorljud är dock inget måste. Systemet kan stängas av via infotainmentsystemet för den som vill lägga ljudet från förbränningsmotorer bakom sig.

För en dryg månad sedan presenterade Ford en prototypversion av Ford Mustang Mach-E. Detta galna exemplar har sju elmotorer som genererar 1419 hästkrafter. I den saknas förvisso alternativet att få ljudet från en förbränningsmotor. Istället förde den med sig ett nästan skräckinjagande futuristiskt ljud och en minst lika skräckinjagande kraftdemonstration.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com