Elbilar populärare än bensin- och dieselbilar – tillsammans

Elbilarna ökar – men trögt på bilmarknaden

Nya siffror visar att antalet registrerade elbilar i september var fler än både diesel- och bensinbilar, tillsammans.

Den senaste statistiken från Mobility Sweden visar att det registrerades 22 048 nya personbilar i september, vilket är en minskning med knappt tre procent jämfört med september förra året. Hittills i år har det registrerats tolv procent färre jämfört med samma period i fjol.

Bland annat spelar sanktionerna mot Ryssland och stränga nedstängningar i Kina roll då det har försvagat flödena i leveranskedjorna. Det är brist på insatsvaror samt nyckelkomponenter. Det i kombination med produktionsstörningar, höjda energipriser, svag krona, och allmän oro, påverkar den svenska marknaden med både högre kostnader och längre leveranstider.

Tittar man på vilka bilar som var de mest registrerade, var Kia Niro i topp med 803 registreringar, följt av Volvo XC40 med 631 fordon, medan Toyota Rav 4 avslutade topp tre med 623 exemplar. Volkswagen ID.4 och Volkswagen T-Roc avslutade topp fem med 595, respektive 526 bilar.

35 procent elbilar – 32 procent diesel- och bensinbilar, tillsammans 

I september var andelen laddbara bilar (elbil plus laddhybrider) 55 procent av de nyregistrerade fordonen. Elbilarna stod för cirka 35 procent av nyregistreringarna i september, vilket är mer än både diesel- och bensinbilar, som tillsammans skrapade ihop knappt 32 procent.

– För att elektrifieringstrenden med den höga andelen elbilar ska fortsätta, är det viktigt att den nya regeringen stödjer omställningen med långsiktiga styrmedel i likhet med Bonus-malus, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

Tittar man i stället på vilka elbilar som var de mest registrerade, var Volkswagen ID.4 i topp med 595 bilar, följt av Volvo XC40 Recharge med 566 exemplar och Kia Niro EV på tredje plats med 555 fordon. Skoda Enyaq iV och Tesla Model 3 avslutade topp fem med 431 exemplar.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com