Efter tappet: Audi måste spara 154 miljarder

Minskade på alla viktiga marknader utom Kina

Förra året tappade Audi 3,5 procent av sin försäljning i världen. Statusmärket tvingas nu till ett enormt sparpaket enligt uppgifter. Tyska Manager Magazin uppger att biljätten måste spara 15 miljarder euro och ta bort 14 000 jobb.

Under 2018 tappade Audi rejält i försäljning på alla viktiga marknader, utom i Kina. Totalt minskade märkets försäljning med 3,5 procent och företaget sålde 1 812 500 bilar globalt. I Europa var tappet över 13 procent.

En del av minskningen är sannolikt kunder som gått till Volvo som slåss i exakt samma segment som Audi, men som sticker ut med djärvare design, när Audi varit konservativa. Volvos ökning är större än Audis tapp.

Skulle även den kinesiska marknaden börja vika är Audi riktigt illa ute. 

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att ledningen i Audi nu kommer att presentera ett sparpaket. Enligt vad källor i ledningen uppger för Manager Magazin måste Audi spara 15 miljarder euro, motsvarande 154 miljarder kronor på tre år, fram till 2022. Det kommer betyda att 14 000 jobb på ska bort på Audi ner fem år. I nuläget är det oklart om det blir uppsägningar, eller om det kan lösas genom att naturliga avgångar inte ersätts. Audi har i dag 91 700 anställda, varav 61 500 i Tyskland. 

Även i Sverige backade Audi förra året, märket tappade marknadsandelar efter att bonus-malus infördes.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com