Efter lång väntan: Pengar tillsätts för alkobommar

54 miljoner kronor ska delas ut

Regeringen har bestämt att Trafikverket ska dela ut bidrag till anläggningar för nykterhetskontroller, ofta kallade alkobommar.

Det rör sig om 54 miljoner kronor.

– Fler kontroller kan bidra till ökad nykterhet i trafiken, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Nog har det varit en följetong, det här med så kallade alkobommar i Sverige.

Året var 2017 när regeringen anslog 78 miljoner kronor för att sätta upp alkobommar (nykethetsbommar) i hamnarna. Trafikverket fick uppdraget att införa dessa men tre år senare konstaterades det att Göteborgs energihamn var den enda i landet som faktiskt hade en. “En skandal”, menade då Riksförbundet M Sverige.

54 miljoner kronor

Sedan just det året, alltså 2020, har heller inga pengar betalats ut då Trafikverket inte haft några uppdrag om att bygga fler anläggningar. 

Men nu händer det grejer. Den 21 december beslutade regeringen att Trafikverket får i uppdrag att dela ut bidrag för alkobommar. Det är inga småpengar, utan det handlar om de kvarstående 54 miljoner kronorna som ska delas ut som bidrag till aktörer som vill etablera dessa anläggningar för nykterhetskontroll, samt är villiga att driva dem i minst fem år.

– Fler kontroller kan bidra till ökad nykterhet i trafiken och därmed även bättre trafiksäkerhet. Regeringen ger därför Trafikverket i uppdrag att dela ut bidrag, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Hamnar – eller andra ställen

Dessa anläggningar för nykterhetskontroller ska etableras i hamnar eller på andra ställen i anslutning till allmän trafik, står det vidare i pressmeddelandet.

För att det ska kunna genomföras har regeringen beslutat om en förordning om statsbidrag för etablering av anläggningarna.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com