Efter höjda bensinpriser – Ygeman öppnar för kompensation

De ökade drivmedelspriserna skapar oro

De allt högre bensin- och dieselpriserna skapar oro. Nu kan energiministern tänka sig kompensera lands- och glesbygden för de höga bränslepriserna.

De senaste veckorna har drivmedelspriserna ökat kraftigt. Under gårdagen kostade en liter 95-oktanig bensin 17:79 kronor på bemannade bensinstationer, medan dieseln kostade 19:32 per liter. Enligt TT är det oljepriset som ligger bakom prishöjningen.

I och med de höjda priserna har det fått många som är beroende av bilen att reagera. Nu öppnar energiminister Anders Ygeman (S) för att kompensera gles- och landsbygden för de ökade bensinpriserna.

– Jag förstår deras frustration och att vi inte är främmande för att göra mer för att kompensera lands- och glesbygden. Samtidigt måste vi göra ännu mer för att fler ska få möjlighet att ställa om till elbil i hela landet, säger Anders Ygeman till DN.

LÄS MER: Strängare krav: Så vill regeringen ändra på bonus-malus

Detta och nästa år har regeringen valt att pausa den årliga skatteökningen på två procent av bensin och diesel, den så kallade BNP-indexeringen, för att möta det stigande drivmedelspriset. Det kan även bli en förlängning efter nästa år menar Ygeman.

– Det är inte uteslutet. Samtidigt finns det andra sätt att kompensera lands- och glesbygden för högre kostnader såsom den särskilda skattesänkningen för över 80 glesbygdskommuner som regeringen genomfört. Ytterligare åtgärder för att kompensera landsbygden kan bli aktuella.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com