Dieselmotorn slopas i Volvo XC40

Utfasningen fortsätter i strävan mot nya elbilsmålen

Kompaktsuven XC40 blir av med sina dieselalternativ.
Nu går det inte längre att beställa detta alternativ i Volvos bilkonfigurator.
I slutet av september börjar sedan produktionsstarten av elbilsvarianten.

Volvo har varit bestämda när det kommer till dieselmotorer. Tillverkaren har tidigare sagt att de inte ska utveckla några nya dieselmotorer och att befintliga varianter ska fasas ut fram till 2023.

Tidigare har vi fått sett ett exempel på detta med nya Volvo S60 som inte erbjöds med dieselutförande vid lanseringen för två år sedan. Nu blir Volvo XC40 nästa steg i dieselutfasningen.

Uppgifterna publicerades först i engelska Autocar. I ett mejl till bekräftar Karin Wik på Volvo Cars pressavdelning att det gäller även för Sverige.

”Ja, det stämmer även för den svenska marknaden. Den som vill kan fortfarande att köpa XC40 Recharge med dieselmotor från våra nybilslager men det går inte att lägga en ny order. Volvo Cars har som strategi att minska fokus på dieselmotorer för att ersätta dem med bensindrivna bilar med hybridiserade drivlinor och renodlade elbilar, och det här är ett steg i den riktningen”, skriver hon i ett mejl till Bytbil.

Det går alltså inte längre att beställa Volvo XC40 i Volvos bilkonfigurator. Bensinmotorn och laddhybriden finns såklart kvar. Och i slutet av september börjar produktionen av Volvo XC40, vilket är deras första elbil. Den har samma drivlina som Polestar 2, vilket innebär fyrhjulsdrift och 408 hästkrafter.

Målet för framtiden är högt satt. Redan år 2025 ska hälften av alla nytillverkade Volvobilar vara elbilar. Det faller sig därför naturligt att utfasningen av diesel nu märks av i högre utsträckning.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com