Diesel-kyrkogården hotas av ny miljardsmäll

Ny miljardstämning hotar Volkswagen

Dieselgate i USA har lämnat tydliga spår efter sig.
350 000 bilar står på gigantiska ”kyrkogårdar” runt om i landet.
Nu stäms Volkswagen och dåvarande VD:n på miljardbelopp av amerikanska myndigheter.

I september 2015 briserade en av de största skandalerna någonsin i bilindustrin. Volkswagen erkände att man installerat en mjukvara i sina dieselbilar sedan 2009 för att manipulera utsläppsvärden.
Volkswagen tvingades köpa tillbaka så många som 500 000 dieselbilar som sålts till kunder runtom i USA.
En del har skrotats, en del har sålts vidare. Men de flesta bilarna – totalt cirka 336 000  – står på 37 gigantiska parkeringsplatser runtom i USA.
Amerikanska tv-kanaler har skickat upp drönare som filmat flera så kallade  ”bilkyrkogårdar”.

Volkswagen har spenderat närmare 80 miljarder kronor för att köpa tillbaka en halv miljon bilar och återköpskampanjen väntas pågå till och med slutet av 2019.
Men kostnaden för Volkswagen kommer att bli ännu högre.
Nu har den amerikanska myndigheten SEC (Securities and Exchange Commission) stämt Volkswagen och dåvarande VD:n Martin Winterkorn.
Stämningen grundar sig i de värdepapper för omkring 13 miljarder dollar som Volkswagen sålde på den amerikanska marknaden under 2014 och 2015.
– Volkswagen har tjänat hundratals miljoner dollar genom att gång på gång ljuga för amerikanska investerare, konsumenter och myndigheter, skriver SEC i sin stämningsansökan.

SEC menar att Volkswagens styrelse haft kännedom om mjukvaran som möjliggjorde fusket redan när den först introducerades 2008. Och därmed alltså undanhållit information som fick aktien att rasa med 40 procent de följande dagarna efter att skandalen var ett faktum.
Volkswagen å andra sidan skyller skandalen på enskilda ingenjörer och hävdar att informationen innan avslöjandet var för tunn för att varna marknaden om.

Volkswagen har speciella service-team som servar bilarna på de gigantiska parkeringsplatserna. Planen är att sälja en majoritet av bilarna om de blir godkända av myndigheterna.

Förra veckan åtalades två personer för att ha stulit 61 bilar på ”bilkyrkogården” utanför Pontiac Silverdome stadium i Detroit.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com