"Diesel-bilar överlever 20 år till"

BMW-chefen: Omställningen till elektrifiering är överhajpad

BMW satsar miljarder på elbilar. Men det betyder inte att förbränningsmotorerna kommer att slopas snart.
– Dieselbilarna kommer att överleva i åtminstone 20 år till och bensinmotorerna i 30 år, säger BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich.

På en konferens om laddbilar, som BMW arrangerade i veckan, var BMW:s utvecklingschef oväntat öppen med sina åsikter om framtidens fordon.
Trots att den tyska biltillverkaren var tidigt ute med elbilen i3 och varje år satsar miljarder på att driva utvecklingen mot elektrifiering ser man en framtid även för de traditionella förbränningsmotorerna.
– En optimistisk kalkyl är att vår försäljning av elbilar ligger på 20 procent om sex år. Det betyder att 80 procent av bilarna som vi säljer kommer ha förbränningsmotorer, säger Klaus Fröhlich.

Han menar att så länge det finns länder som inte satsar på infrastruktur med laddstationer så kommer elbilar inte vara attraktiva för konsumenterna.
– Vi ser att områden som Ryssland, Mellanöstern och västra/ mellersta delarna av Kina ligger långt efter i planeringen för att kunna ladda elbilar. Där kommer man att fortsätta köpa bensin- och dieselbilar i 10-15 år framåt.

Fröhlich menar att det kommer ta cirka 10 år innan en del områden i Kina kommer domineras av elbilar, till exempel Kinas östkust och stora städer som Peking och Shanghai.
– Och i USA kommer elbilar att mest säljas på västkusten (Kalifornien) och delar på östkusten, men ändå vara en minoritet på vägarna.

– Omställningen till elektrifiering är överhajpad, säger Klaus Fröhlich. Batteribilar kostar mer när det gäller råmaterial för batterier. Det kommer fortsätta vara så, och kan eventuellt bli värre när efterfrågan på råmaterialen ökar.

Men vi kommer i framtiden få se färre dieselmotorer, och det är främst de små motorerna som är mest utrotningshotade. BMW ska lägga ned den trecylindriga 1,5-litersdieselmotorn eftersom den blir för dyr att utveckla avgasrening för. Och den sexcylindriga prestandadieseln med fyra turboaggregat på 400 hästkrafter (BMW 750d) är också hotad eftersom den är för komplicerad och för dyr att bygga.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com