Den 100 000:e Volvon glömdes bort i en lada

Nu ska Rune renovera den till originalskick igen

Den var bortglömd i en lada i nästan 50 år. Men nu ska den här speciella Volvon räddas av en entusiast.
– Det är den 100 000:e tillverkade Volvon, lite förfallen men den går att putsa upp i originalskick och kommer ut på vägen snart igen, säger Rune Bach från Ronneby.

Rune Bach har kastat sig över ett ”omöjligt projekt”, åtminstone beskriver han det så. Han ska nämligen totalrenovera en gammal bortglömd PV 444 som stått bortglömd i en lada i närmare 50 år.
– Jag har plockat ner hela bilen, säger Rune. Jag lovade mig själv att inte överrenovera bilen, men det har redan spårat ur. Det jag gör nu är egentligen omöjligt. Jag börjar jobba kl sex på morgonen och kommer hem på 12 på natten. Sen sover jag fem timmar och kör igen.
– Jag är ju lite pressad för i mars ska den på lack och allt arbete måste vara klart.

Rune Bach beskriver sig som en bilentusiast och när han fick veta av en vän att det fanns en mycket speciell PV som bara stod bortglömd kunde han ju inte låta bli att förbarma sig:
– Först tänkte jag att jag inte skulle orka, för det är ett gigantiskt jobb. Men efter ett tag kände jag att en så speciell bil inte fick förfalla. Och min kompis som ägde bilen förklarade att det bara fanns en person som fick röra den, och det var jag.

Bilen är den 100 000:e tillverkade Volvon som rullade ut ur fabriken. Som bevis finns en plakett (se bild ovanför artikeln), men Rune har även grävt fram mer historia om det här exemplaret.
– Bilen är inte komplett ihopsatt, den saknade till exempel kofångare och flera andra saker när den rullade ut från bandet.
– De verkade ha väldigt bråttom att göra klart bilen. Kanske beror det på att alla anställda i fabriken skulle bli bjudna på kräftskiva just den här dagen, så de var troligen festsugna och struntade helt enkelt i att göra klart bilen.

I en bok om Volvo kan man läsa:
”När vi gjort klart den 100 000:e Volvon den 25 augusti 1949, bjöd fabriken alla förstaåringar – det vill säga de som var med 1927 – på en glad kräftfest. Inte mindre än 68 av Volvos nu anställda hade bjudits.
”När Assar Gabrielsson och Gustaf Larson första gången diskuterade planerna på en svensk biltillverkning, åt de kräftor. Det var år 1925. Minnet av den kräftmåltiden har firats varje år.”

Rune förklarar att den här bilen slår allt som han tidigare haft.
– Den här bilen kommer att följa mig till graven, men om jag blir så gammal att jag inte längre kan ta hand om den så skänker jag den till bilmuseum i Göteborg. Jag bryr mig inte om pengarna.

Apropå pengar, hur mycket kommer du att plöja ner i projektet?
– Man behöver satsa 40 000 kronor om man ska upp på den nivån jag siktar på, och då gör jag det mest själv…som att knacka plåt. Jag vill göra bilen plåtren så jag kan se att inget ligger dolt.

Då återstår bara en viktig detalj: kungakronan på taket.
– Ja , jag har hittat bilder på bilen när den firas på fabriken och den hade en stor kungakrona på taket.
– Om jag inte hittar original-kronan så får en kompis försöka att återskapa den.

Snabbfakta Volvo PV 444

Volvo PV 444, ofta bara kallad ”PV”, är en svensk personbil som tillverkades av Volvo 1944–1957. PV 444 banade väg för Volvo som framgångsrik personbilstillverkare. Modellen tillverkades i totalt 196 005 exemplar.
Bilen skapades av team bestående av ett fyrtiotal Volvo-anställda.
PV 444 ses som den svenska folkbilen genom sin stora popularitet.

Tre prototyper tillverkades under 1944, varav en presenterades första gången officiellt den 1 september 1944 i Kungliga Tennishallen i Stockholm.
Produktionen kom igång på allvar först efter andra världskriget.

De två första bilarna levererades den 8 februari 1947 till Borås och Alingsås. Under februari producerades 16 bilar och det året totalt 1 920 exemplar av PV 444. Priset var satt till 4 800 kronor, vilket var samma summa som Volvos första bil ”Jakob” hade kostat, 17 år tidigare.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com