Därför tvekar svenskarna att köpa elbil

Ny undersökning visar: Utbudet för litet och priserna för höga

Alla pratar om elbilar.
Men fortfarande är det ganska få som köper dom.
– Det beror rimligen på att kommande elbilar ligger i premiumsegmentet och vänder sig till en köpstark publik, säger motorjournalisten Gunnar Dackevall.

I Norge står renodlade elbilar för 26 procent av nybilsförsäljningen. I Sverige däremot är siffran bara 3,4 procent.
För att förstå det svala intresset lät ebilsmässan eCar Expo göra en undersökning med drygt 1000 svenska bilägare. Domen var tydlig:
Utbudet är för litet och priserna för höga.
Visserligen är intresset för elbilar stort, och viljan att köpa en elbil är stor.
Undersökningen visar att 66 procent av svenska bilägare helst väljer laddbar elbil när det är dags att byta bil nästa gång.
Men om de skulle tvingas byta idag är det bara en femtedel av de tillfrågade som tycker att utbudet passar deras plånbok.När motsvarande undersökning gjorde för ett år sen var det fler som var beredda att köpa elbil.
Gunnar Dackevall, motorjournalist och initiativtagare till elbilsmässan, är inte förvånad över svenskarnas svar:
– Flera av lanseringarna som fått uppmärksamhet är bilar i premiumsegmentet och vänder sig till en köpstark målgrupp. Ett exempel är Audis helt nya elbil e-tron, en lyx-SUV med ordentlig räckvidd och imponerande prestanda. Den ligger i ett prisläge i höjd med lyxbilar.

– De lite billigare och folkligare alternativen får mindre utrymme i media och därför får man lätt intryck av att alla elbilar ligger i miljonklassen.

Gunnar Dackevall lyfter fram koreanska Kias nya el-SUV som ett exempel på folkligare elbil:
– Det blir företagets och en av marknadens första el-SUV:ar med rejäl räckvidd och rimligt pris, troligen runt 400 000 kr.
Kia Niro Electric premiärvisas på eCar Expo i Göteborg den 30 november.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com