Därför lämnades 14000 bilar på övergivna flygplatsen

Porsche, BMW och Audi Quattro lämnade åt sitt öde för 10 år sedan

1000-tals klassiska bilar rostar bort – gömda på gamla flygfält från andra världskriget.
Skrotningsprogrammet i Storbritannien ledde till att många skrotade fullt fungerande exklusiva bilar för snart tio år sedan. Eller vad sägs om Porsche 928, Audi Quattro, BMW 635 CSi och Saab Turbo?

Det brittiska Car Scrappage Scheme var en satsning för att få fart på den katastrofala bilförsäljningen i landet efter finanskrisen år 2009.

Bilister fick 1000 pund (15 000 kr på den tiden) om de skrotade en bil de ägt i minst ett år, samtidigt som de köpte en fabriksny bil. Totalt nappade 400 000 britter på locktonerna från programmet. Och satsningen kostade den brittiska staten över fem miljarder kronor. Nybilsförsäljningen ökade också med 26 procent.

Många bilar pressades ihop på bilskrotar, men alla hanns inte med i anstormingen och ställdes bland annat upp på gamla RAF-flygfält från andra världskriget. 10 000-tals bilar står fortfarande kvar på flygfält. Bara på det gamla RAF-flygfältet Thugfield i Bedfordshire står 14 000 bilar, enligt brittiska medier.

Enligt sajten Top Gear skrotades bland annat 14 Audi Quattro, 13 BMW 635 CSI, 4 BMW M535i, 6 BMW 8-serien, 10 Mazda RX7, 32 Peugeot 205 GTI och 3 Porsche 928.

Andra entusiastbilar som skrotades var ett stort antal Saab 900 turbo och 9000 turbo och flera ovanliga Volvobilar, bland annat Volvo P1800 ES. Även amerikanska klassiker som Ford Mustang GT skrotades bort.

Nu visar det sig att många av bilarna fortfarande finns kvar och brittiska bilentusiaster kräver att de ska räddas till eftervärlden.

– Många av bilarna som köptes upp under skrotningskampanjen står fortfarande på övergivna flygfält. I det här skicket är de inte till glädje för någon, jag föreslår att bilarna auktioneras ut eller åtminstone används för delar, säger bilentusiasten Jake Dormer som startat ett upprop.

Han menar att många av bilarna är en del av den brittiska motorhistorien. Bilar som Mini, Triumph, Rover och gamla Jaguarer är ikoniska och borde inte skrotas. Bland annat skrotades 655 klassiska Mini-bilar, en bil som i dag är åtråvärd hos entusiaster.

För ett par år sedan räddades en Ford Standard Ten  i mycket fint skick från skrotningsprogrammet, så helt hopplöst för bilarna är det inte. Ford beslutade att inte skrota bilen efter en protestvåg.

Biltillverkna är nu i gång med ett nytt skrotningsprogram där bilköpare erbjuds upp till 8000 pund om de skrotar en gammal bil och köper en ny koldioxidsnålare.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com