Därför hoppade Renault av jätteaffären i natt

26 år efter Volvoaffären - nytt äktenskap sprack för Renault

Jätteaffären mellan Fiat-Chrysler och Renault sprack sent i går kväll. Renault drar sig ur fusionserbjudandet på 35 miljarder dollar, uppger Reuters. Orsaken: Franska staten ville inte tappa kontroll över Renault.

Det verkar vila en förbannelse över Renault och stora giftermål i bilvärlden. För 26 år sedan sprack det planerade samgåendet med Volvo. Den gången var det mot Volvo som drog sig ur äktenskapet, efter att tjänstemän gjort palatskupp mot bolagets ordförande Pehr G Gyllenhammar. Den här gången är det Renault själva som hoppar av jätteaffären med Fiat-Chrysler som skulle ha skapat bilvärldens tredje största tillverkare.

Efter att Renaults samarbetspartner Nissan börjat tveka om affären beslutade Renaults styrelse i går att hoppa av hela affären.

Anledningen var att den franska regeringen, som är en stor aktieägare i Renault krävde garanti för Nissans allians med Renualt ör att genomföra affären. Någon sådan garanti gick inte att få, och då drog Fiat-Chrysler tillbaka sitt ursprungliga förslag.

Analytiker har varnat för komplikationer med affären, som Renaults befintliga allians med Nissan, den franska statens roll som Renault största aktieägare och ett potentiellt motstånd från franska politiker och arbetare när synergifördelar ska genomföras via uppsägningar.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com