Därför fortsätter Elon Musk att chocka

Tesla-bossen skapade Cybertruck – och fick bildirektörer att drömma mardrömmar

Geni eller galning? Rockstjärna eller företagsledare? Kanske är han allt det där.
Oavsett vad man vill kalla Tesla-grundaren Elon Musk så är en sak klar:
Han fortsätter att tänja på gränser och överraska oss.
Vem hade trott att han skulle presentera en pickup som ser ut som ett bombflygplan?

Varje år bjuder Elon Musk på stora portioner show – och drama.
Trots att Tesla är börsnoterat, och styrs av strikta regler, har Elon Musk haft svårt att anpassa sig. Han har istället kört på som om han lett en punkig startup. Konflikterna har varit många, kriserna ännu fler. Men han verkar alltid resa sig och stå ännu starkare i strålkastarskenet.
När han igår natt ställde sig på scenen i svarta kläder inför en tjutande, skrikande publik kändes det mer som en rockkonsert än ett event där en bil skulle visas upp.
En kort introduktion, lite effektfull rök – och sen kom den inrullande…ja, vad i helskotta vad var det?? En kantig prototyp ritad av en 10-åring? Ett militärfordon? Ett flygplan utan vingar?
Svaret: Det var Elon Musks nya fordon, som tänjer på gränserna igen och får många bildirektörer att drömma mardrömmar.

När vi i media spekulerar om hur Teslas nya pickup ska se ut visas riktningar på ganska traditionella fordon, såsom vi vant oss att se pickuper rulla ut från General Motors och Fords fabriker. Ingen av oss har ju Elon Musks förmåga att tänka längre – kanske 10 år eller 20 år framåt i tiden.
Elon Musk har nämligen en stor fördel – han är inte fostrad i den tungfotade bilbranschen. Han ser det traditionella tänkandet hos biltillverkarna som en stor svaghet – och vill förändra det snabbt.

Den rådande inställningen hos de stora biltillverkarna i början av 2000-talet var att konsumenterna är redo för eldrivna elbilar, men att batterierna inte var redo för konsumenterna.
Den inställningen förändrades av ett företag som startade för bara 16 år sedan.
Tesla Motors grundades av ingenjören Martin Eberhard och datasnillet Marc Tarpenning och året efter kom Elon Musk in i bolaget som styrelseordförande.
Musk bestämde sig att elbilar måste bli mindre miljöpartistiska och mer sexiga. Därför blev den första modellen, Tesla Roadster, en sportbil.
Och när Musk startar en serie av elbilsmodeller visar det sig att de tillslut bildar ett ord – SEXY.
Kan en företagsledare i bilbranschen bli busigare än så?

Specifikationerna för den nya Cybertruck har chockat den traditionella bilindustrin.
Bilen har en räckvidd från 40 mil och kostar endast från 39900 dollar. Mellanversionen går 48 mil och kostar 49900 och toppversionen går hela 80 mil och kostar 69900 dollar.
Accelerationen upp till 100 km/h tar cirka tre sekunder för Cybertruck och den stående kvartsmilen går på 10 sekunder.
I en scen som kommer att få Detroits bildirektörer att drömma mardrömmar för lång tid framåt har Tesla dragkamp mot en traditionell pickup. Resultatet: Cybertruck drar bort den andra bilen hur lätt som helst. Bilen får ha dragkrok och dra upp till 6 ton.
Sedan var det Porsches tur att få en snyting. Cybertruck körde ifrån nya Porsche 911 hur lätt som helst.

Nästa gång som Elon Musk ställer sig på scenen kan vi räkna med att han kommer att chocka oss igen. Frågan är bara vad han hittar på då.

Snabbfakta/ Elon Musks bolag genom åren

1995 – grundar företaget Zip2 tillsammans med sin bror Kimbal och Greg Kouri.
Zip2 tog fram nätbaserade stadsguider med medieföretag som målgrupp. Efter fyra år såldes företaget till Compaq för 307 milljoner dollar i kontanter och aktier till ett värde av 34 miljoner dollar.

1999 – en av grundarna till X.com med fokus på nätbetalningar.
I början av 2001 bytte X.com namn till Paypal, eftersom det snabbt blev företagets huvudfokus, och ett drygt år senare såldes företaget till Ebay i en jätteaffär som gjorde Elon Musk ännu rikare. Han var Paypals största enskilda aktieägare med ett innehav på 11,5 procent av alla aktier.

2002 – SpaceX där Elon fortfarande är företagets vd och teknikchef.
Företaget designar, tillverkar och skjuter upp avancerade rymdraketer och rymdskepp och har ett djupgående samarbete med amerikanska Nasa.

2003 –  Tesla grundas och Elon Musk är både vd och styrelseordförande.
Tesla utmärker sig inte enbart genom att endast tillverka eldrivna fordon, utan också för att man erbjuder avancerade funktioner för automatisk styrning av bilarna.
Förutom elbilarna har Tesla tagit fram ett stort batteri, Powerwall, som är tänkt att monteras i villor, vilket i kombination med solceller ska leda till väsentligt lägre kostnad för energiförbrukningen.

2015 – OpenAI grundas tillsammans med Sam Altman.
OpenAI:s målsättning är att hålla ett vakande öga över ai-teknikens utveckling, så att den kommer mänskligheten till godo i stället för vända sig mot oss, vilket skulle kunna resultera i en global katastrof.

2016 – Neuralink grundas för att utforska möjligheterna att skapa implanterbara gränssnitt mellan människor och datorer, något som Elon anser är en nödvändighet om människor ska kunna tävla mot de allt mer avancerade ai-systemen i framtiden.

2016 – Boring Company startas på grund av Elons missnöje med trafikstockningarna på Los Angeles motorvägar. Han drar därför igång sitt tunnelbyggnads- och infrastrukturbolag, som redan har börjat gräva tunnlar på olika platser i USA.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com