Då introduceras nya Kia Optima i Sverige

Prisbelönad design

Sedanmodellen är den fjärde generationen Optima, en bil som är längre, högre och bredare än sin föregångare.

Tidigare i veckan var det klart att nya Kia Optima tog hem ett prestigefyllt designpris med titeln ”Best of the best” och snart introduceras bilen på den svenska marknaden. Den 11 april för att vara exakt.

Men vad är då nytt mot tidigare år?
Jo, Kia rapporterar att kupén kommer att bli rymligare och mer komfortabel, speciellt för passagerare i baksätet då den nya Optima är högre, bredare och marginellt längre. Utvecklingsteamet hos Kia har lagt ned extra energi för att minska buller och vibrationer och tagit fram nyutvecklade och förfinade bussningar, dämpare, fjädring och hjulupphängning samt mer ljudabsorberande material.

Optiman har fått sju stycken krockkuddar för förare, passagerare, krockkuddar för sida fram och gardiner bak samt knäkrockkudde för öka passiv säkerhet och den aktiva säkerheten har utvecklats med bland annat ett avancerat autobromssystem. Förutom autobroms finns även filövervakningssystem, helljusassistans, hastighetsgränsinformation och skyltscanning.

Till en början så kommer nya Optiman med en 1,7 liters CRDi-motor på 141 hästkrafter och med ett vridmoment på 340 Nm. Växlar gör man med Kias sjuväxlade dubbelkopplingslåda (DCT). Under 2016 kommer fler motor- och växellådsalternativ.

Priset då? Jo, det börjar med ett lanseringspris från 282 900 kr för Optima 1,7 l CRDi DCT Komfort. Och startdatumet för försäljning var den 11 april.

Foto: Kia
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com