Corona-krisen: Byte till sommardäck kan skjutas upp

”Vi har lämnat en begäran om dispens till Transportstyrelsen”

Lagkravet på att byta till sommardäck från den 15 april kan skjutas upp på grund av coronasmittan, kan BytBil avslöja.
MRF har begärt två veckors förlängning hos Transportstyrelsen.
– Att byta däck på flera miljoner bilar är en stor apparat under krisen, det bör förlängas med minst två veckor, säger Charlie Magnusson, informationschef hos MRF till BytBil.com.

Mellan 1 december–31 mars är det lag på att ha vinterdäck på bilen om det är vinterväglag. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. När det gäller dubbade vinterdäck måste du ha bytt till sommardäck senast 15 april, annars kan polisen ge böter på 500 kronor. Har du dubbfria däck kan du i nödfall köra ett tag till utan att riskera böter, de är inte olagliga även om säkerheten är bättre hos sommardäck i varmt väglag.

Motorbranschens Riksförbund, MRF, slår nu larm om att däckbytet kan bli ett stort problem under den rådande coronaepidemin. På endast 14 dagar måste de som har dubbade vinterdäck på sina bilar hinna byta däck till sommardäck. Det innebär en enorm anstormning till landets däckverkstäder i den rådande epidemin, och kan både innebära smittorisker och personalproblem när sjukfrånvaron är hög. Dessutom har många mycket annat att tänka på än däckbytet just nu och en extra anstormning väntas till däckverkstäderna

– Vi ser framför oss ett stort problem med däckbytena. Efter den 15 april är dubbdäck förbjudna och det är en stor apparat när flera miljoner bilar ska byta däck på 14 dagar och verkstäder kan ha problem med sjukfrånvaro och smittan, säger Charlie Magnusson på MRF.

För att klara det uppkomna läget begär nu MRF att Transportstyrelsen ska ge dispens till landets bilister och däckverkstäder. Kravet på att dubbdäcken ska vara avplockade kan därför komma att förlängas.

– Vi håller på och begär en dispens hos Transportstyrelsen. Det blir en för stor anstormning när flera miljoner bilar ska skifta från dubbdäck och vi begär att svenska bilar ska få köras med dubbdäck minst ett par veckor till utan att riskera att bötfällas av polisen, säger Charlie Magnusson.

Transportstyrelsen har ännu inte lämnat något besked om de kan bevilja dispens för att förlänga tiden för däckbyte.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com