Christian von Koenigsegg: ”Toppfartspotentialen är enorm”

Tekniken som gör att nya Jesko Absolut kan slå världsrekordet

Koenigsegg Jesko Absolut är och kommer att förbli det svenska märkets snabbaste bil någonsin.
Allt på den svenska hyperbilen är byggt för att kunna sätta nya hastighetsrekord.
– Toppfartspotentialen är enorm, den kan köra fortare än 530 km/h, säger Christian von Koenigsegg.

Koenigseggs andra supernyhet från den inställda Genèvemässan är en rekordversion av Jesko-modellen. Det handlar om den snabbaste bil företaget någonsin kommer att bygga och namnet är Jesko Absolut. Modellen ska byggas i 35 exemplar.

–  Den snabbaste Koenigsegg vi någonsin kommer att bygga. Vi har lagt 1000-tals timmar på att göra den höghastighetsvänlig med allt man kan tänka sig. Dragkoffecienten är endast 0,278. Den har 1600 hästkrafter och toppfartspotentialen är enorm. Kunderna kan välja mellan en banversion eller höghastighetsversion, säger Christian von Koenigsegg.

Namnet Absolut är till och med välsignat av vodkamärket – som brukar ha synpunkter på de som använder ordet Absolut. Men ingen kan stoppa en Koenigsegg.

När Absolut-versionen av Jesko skapades var allt inriktad på att skapa minsta möjliga luftmotstånd och turbulens runt bilen. Resultatet är det låga luftmotståndet Cd 0,278. I kombination med en minimal frontarea på 1,88 m2 och en motor på 1600 hk skapar det enorma fartresurser. Redan i dag har Koenigsegg det officiella hastighetsrekordet på 442 km/h, men Bugatti har kört fortare, 490 km/h. Tanken är att Jesko Absolut ska krossa alla rekord, officiella som inofficiella.
– Den kan köra fortare än 530 km/h, säger Christian von Koenigsegg i Di-tv efter avtäckningen av bilen.

Jesko Absolut är en uppvisning av svensk ingenjörskonst och hur man skapar släta ytor med minimalt luftmotstånd. Bilen kan i stort sett liknas vid ett flygplan utan vingar. Över 3000 timmar har lagt för att skapa den perfekta karosseen, förutom 5000 timmar i designstudion.

En påtaglig sak är att bakspoilern har försvunnit och ersatts av två fenor. När 1400 kg downforce blir till 150 kg måste aktern på bilen stabiliseras upp. Bilen har också fått slätare fälgar och andra splitters i fronten. Allt för att högsta möjliga hastighet ska kunna uppnås.

När det kommer till motorn har Jesko Absolut en liknande V8 med dubbelturbo som den ”vanliga” Jesko. En motor som ger 1600 hk på E85. Motorn har lättats och fått världens lättaste vevaxel som bara väger 12,5 kg. Det gör att motorn kan varva 8500 varv per minut.

Bilen har en lättviktsväxellåda med dubbelkoppling med nio växlar framåt. Enligt Koenigsegg växlar den nästan med ljusets hastighet. Vikten är endast 90 kg, inklusive oljor.

För att klara extrema hastigheter på över 400 km/h gäller det att en extremt bra väghållning. Enligt Koenigsegg liknar konstruktionen mer än Formel 1-bil än en vanlig bil. Förutom extremt hållfasta hjulupphängningar har Jesko justerbara dämpare från Öhlins med egen aktiv kontroll, signerad Koenigsegg. Absolut-bilen har en liten annan sättning för att klara hög hastighet och mindre downforce.

Även om Absolut är en extremt snabb bil så bjuder den föraren och passageraren på en hel del komfort. Den ska även kunna fungera som en grand tourer på långresor. Den har bland annat Koenigseggs patenterade dörröppning med hydrauliska saxdörrar. Interiören är gjord i läder, alcantara, kolfiber och aluminium. Sätena är eljusterade och pedalställ och ratt går också att justera för att hitta den perfekta körställningen. I ratten finns en ny liten touchskärm där en rad funktioner i bilen kan styras.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com